НОВИНИ

Президентът връчва третия мандат на БСП днес

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:05, 18.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчва третия мандат за съставяне на правителство. По Конституция той избира на коя политическа сила да го даде. Това е последният опит за съставяне на правителство в рамките на 47-ото НС.

Изборът на държавния глава е "БСП за България", след като от "Продължаваме промяната" не успяха да съберат подкрепа като първа политическа сила, а ГЕРБ-СДС веднага върнаха мандата - с идеята, че извънредни избори са решението за политическата криза в страната. Това е последният вариант за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

По Конституция БСП няма срок, в който трябва да върне мандата – изпълнен или неизпълнен. Според тълкувателно решение от 92-ра година това е препоръчително да стане в рамките на седмица.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова вече заяви готовност за разговори за съставяне на правителство в този парламент с досегашните коалиционни партньори от "Има такъв народ", "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Тя е на мнение, че премиерът трябва да бъде излъчен от най-голямата политическа партия в НС - "Продължаваме промяната", и в него да има предимно политически, а не експертни лица.

Премиерът в оставка Кирил Петков също каза, че ще водят разговори с всички с изключение на тези, "чиито конци са дърпани от задкулисието". "Има такъв народ" и "Демократична България" също са готови да седнат на масата на преговорите.

Преди да връчи мандата Румен Радев проведе консултации с всички политически сили, за да разбере решенията, които предлагат в сложната кризисна ситуация, в която се намира държавата.

АКЦЕНТИТЕ ОТ СРЕЩИТЕ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Държавният глава участва в Национална кръгла маса, посветена на ползата от иновациите. Той не направи коментар по актуалната тема за предстоящото връчване на мандата.

Още по темата вижте в прякото включване на Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Райън Краузър спечели дългоочакваната световна титла на шампионата по лека атлетика
Райън Краузър спечели дългоочакваната световна титла на шампионата по лека атлетика
Владимир Николов поздрави юношеския отбор: Впечатляващ резултат
Владимир Николов поздрави юношеския отбор: Впечатляващ резултат