НОВИНИ

"Тренд": При избори днес - ГЕРБ повежда с малко пред ПП, "Има такъв народ" остава под чертата

bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 18.07.2022
6124
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Партия "Продължаваме промяната" възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ остава първа политическа сила, докато "Има такъв народ" и формацията около Стефан Янев "Български възход" бележат ерозия. Това показват резултатите от последното проучване на агенция "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", публикувано в понеделник.

"Продължаваме промяната" успява да възстанови част от подкрепата си, като този месец 21,4% от гласуващите заявяват, че биха дали своя глас за формацията на Кирил Петков и Асен Василев. През май подкрепата за ПП се беше свила до 17,5% от гласуващите.

Въпреки това възстановяване ПП не успява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ, като през юли партията на Бойко Борисов се ползва с доверието на 23,6% от гласуващите.

Няма сериозни промени сред привържениците на ДПС (10,7% от гласуващите), БСП (9,8%), "Възраждане" (9,6%) и "Демократична България" (6,9%).

Последното проучване на "Тренд" отчита ерозия в подкрепата към новата формация на Стефан Янев "Български възход", която през този месец набира 5,7% от гласуващите - с близо 2% под началната ѝ позиция от 7,6% през месец май.

Големият губещ от последните събития изглежда е "Има такъв народ", който отбелязва спад и остава на 3,8% от гласуващите, което застрашава възможностите му за парламентарно представителство при нови избори. "Изправи се, България" и ВМРО остават с подкрепа от съответно 1,6% и 1,1% от гласуващите.

Кабинетът на Кирил Петков завършва своя мандат с 22% положителна оценка за неговата работа и 70%, които го оценяват отрицателно. В последните три месеца не регистрираме динамика в тези стойности.

За сметка на това оценката за работата на парламента е в продължаваща тенденция на влошаване на стойностите, като през този месец положителните оценки са 14%, а отрицателните - 77%.

Оценката за работата на президента също бележи тренд на спад, като през май месец 50% са дали положителна оценка, през юни 45%, а през юли са вече 43%. 41% пък са тези, които този месец дават отрицателна оценка за работата на държавния глава.

Песимистични изглеждат очакванията на българите за икономическото положение в страната за следващата една година. 45% очакват влошаване, а само 15% подобрение.

Същото се отнася и до очакванията за жизнения стандарт. 37% са на мнение, че стандартът им ще се влоши в следващата една година, а само 17% смятат, че ще се подобри. Подобни високи стойности и на двата индикатора са отчитани преди около две години – в началото на ковид пандемията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Николов поздрави юношеския отбор: Впечатляващ резултат
Владимир Николов поздрави юношеския отбор: Впечатляващ резултат
Музеят "Васил Левски" в Карлово представя нови документи навръх годишнината от рождението на Апостола
Музеят "Васил Левски" в Карлово представя нови документи навръх годишнината от рождението на Апостола