НОВИНИ

След поредния инцидент на Околовръстното шосе в София - какви са пропуските на пътя?

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
08:48, 18.07.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

В петък станахме свидетели на пореден пътен инцидент на Околовръстното в София, при който тежко пострада пешеходец. Шофьорът на джипа е карал с висока скорост, губи управление над автомобила и в опит да избегне спрял камион, се качва на тротоара.

Стана ясно, че пострадалият е охранител в близката болница, който в този момент е излязъл, за да обясни на спрелите тираджии да не паркират там. От болницата пък обясниха, че участъкът е изключително опасен и те са подавали редица сигнали, но без резултат.

Към момента състоянието на пострадалия е стабилизирано. Автомобилът, който го удря не бил в изправност, но така или иначе проблемният участък пред болницата си остава.

"Повече от две години постоянно подаваме сигнали за ситуациите, които се създават. В петък се случи нещо, което се случва много често. Спират два тежкотоварни автомобила, което създава много сложна ситуация за движещите се автомобили и то, когато трафикът е най-силен, при което всички автомобили много трудно се справят с маневрите. Именно така един от водачите губи контрол и удря един от нашите служители", заяви директорът на болницата Андрей Марков.

По думите му на мястото многократно е имало катастрофи. Всички институции реагират, но започват да си прехвърлят отговорността една на друга.

"Има много сериозни пропуски в пътната организация по Околовръстното шосе. Тук е локално платно и започва забавителен шлюз. притеснително е как са оставени отворени входовете и изходите към различните обекти. Има доста липсващи пътни знаци, включително знаци, които не съществуват в правния мир", коментира Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.

Стопанинът на пътя е Агенция "Пътна инфраструктура", а не Столична община - има договор, с който общината поддържа състоянието на пътното платно. Тук трябва да се търси ролята на реалния стопанин, а не на общината, заяви експертът.

Вижте повече в прякото включване

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме 185 години от рождението на Васил Левски
Отбелязваме 185 години от рождението на Васил Левски
Вархеи за подписването на двустранния протокол между България и РСМ: Европа продължава напред!
Вархеи за подписването на двустранния протокол между България и РСМ: Европа продължава напред!