НОВИНИ

Мъж е с опасност за живота след поредната катастрофа в София, автомобилът на извършителя - без спирачки (Обзор)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:09, 15.07.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

И днес продължават катастрофите с тежки последствия, които костват човешки животи. Джип без спирачки помете мъж на Околовръстното в София. След челен сблъсък на автомобил и пътнически бус край Стражица загина жена.

За станалите скандално известни шофьори от последните дни - Задържаният с 5,5 промила каза пред съда, че не е пил. Кръвната проба на Георги Семерджиев пък показа наличие на метамфетамин.

Катастрофата от тази сутрин на Околовръстното шосе в София наистина е възмутителна. Шофьор се качва на автомобил със спирачна система поправена с подръчни средства. Възрастният мъж, които беше отнесен от колата, е отивал да предупреди паркирали тирове в дясната лента, че пречат на движението. Той е портиер в близката болница и сега лекарите се борят за живота му.

Тази сутрин в 8.40 ч. портиерът на болницата излиза на тротоара, за да направи поредната забележка на паркиралите по локалното платно на Околовръстното шосе тежкотоварни автомобили, когато лека кола губи контрол на управлението, качва се тротоара и прегазва 65-годишния мъж.

Той е откаран във Военномедицинската академия с травма на главата и два случени крака, като едната фрактура е животозастрашаваща. Обяснението на шофьора е, че спирачките му отказали.

БНТ: Какво се случи?

Василий: Ами спирачките паднаха, оттук надалеко и няма спирачки. Аз успях, ама няма спирачки, изгубих ги, няма!

Оказва се, че автомобилът на бесарабския българин Василий не е в изправност, гумите - износени, спирачната система - лошо ремонтирана. А шофьорите на тировете, паркирали в нарушение, се оказаха без психотест.

От няколко години от болницата редовно пускат сигнали за проблема с паркиращите тежкотоварни автомобили, но без резултат.

"Спират движението, в 9.00 ч. и в 16.30 ч. когато е изключително интензивно, лентите са заети, хората се паникьосват и започват да предприемат маневри, за да не се блъснат. Днес шофьорът се оказва по-слаб, губи контрол и помита нашия служител на тротоара", заяви Андрей Марков, управител на болницата.

БНТ: Подавали ли сте сигнали?

Андрей Марков: Многократно - писмени, към Столичната община, навсякъде.

От общината обясниха, че именно вследствие на сигналите са сложени знаците - спирането и паркирането забранени, а "Пътна полиция" редовно глобявала нарушителите. Досега имало 30 глобени.

"Те не спират до склада, а малко по-натам има спедиторска фирма и там има много тирове, които препречват движението. Писали сме предложение и пак са в общината, защото положението е нетърпимо с тези тирове. Всеки ден имаме наш полицейски патрул", каза комисар Тенчо Тенев, директор "Пътна полиция" СДВР.

БНТ: И какво - те не слушат?

Комисар Тенчо Тенев: Дали сме предложение тази фирма да бъде затворена, но не са я затворили.

Водачите на тировете и на лекия автомобил не са употребили алкохол и наркотици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават дебатите в парламента на Северна Македония по "френското предложение"
Продължават дебатите в парламента на Северна Македония по "френското предложение"
Кои ще са доставчиците на втория газов оператор у нас?
Кои ще са доставчиците на втория газов оператор у нас?