НОВИНИ

Кои ще са доставчиците на втория газов оператор у нас?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:04, 15.07.2022
5035
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Компанията, която ще управлява газовата връзка между България и Гърция, официално беше сертифицирана от енергийните регулатори на двете страни. Дългоочакваният проект от стратегическо значение за България, но и за Източна Европа, отне 13 години.

Газовата връзка между България и Гърция е на финалната права, след като компанията, която ще го оперира, бе сертифицирана. Стратегическият проект ще допринесе за енергийната независимост на България и региона.

"Най-болният въпрос, който всички си задават през последните месеци, както в България така и в Европа е: Ще има ли достатъчно газ, ще има ли газ въобще? Мога да кажа, че да - газ ще има, защото повече никога няма да зависим от един доставчик и от една тръба." - увери Станислав Тодоров, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

"Това е проект от изключително национално значение за страните ни, който ще ги превърне в газови хъбове и ще осигури диверсификация на доставките. С проекта се слага край на енергийната изолираност на страните членки от региона. Общоевропейският проект обединява народите и европейските интереси", подчерта Атанасиос Дагумас, председател на Националния енергиен регулатор на Гърция.

Председателите на двата регулатора изтъкнаха огромните възможности за доставки на газ за съседните ни страни, включително Украйна и Молдова. Това е най-високотехнологичния газопровод у нас, който ще работи изцяло автоматично. Потвърдено бе, че интерконекторът ще заработи най-късно преди отоплителния сезон, а в момента се очаква акт 16.

"Законовите срокове в България са три месеца. Тук правим всичко възможно да е въпрос на дни. Така, че аз ден в момента не мога да ви кажа. Правим всичко възможно, за да имаме акт 16 дори по-рано, но как да ви кажа дата като не знам кога ще се свика тази комисия. Правим всичко възможно дори по-рано от отоплителния сезон.", каза Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB от българска страна

Освен точен срок, открит остава и въпросът за осигуряване на дългосрочни договори за доставки. Но газовата връзка ще осигури достъп до нови източници, а с това ще подобри конкуренцията и цената на синьото гориво.

"Половината от капацитета е резервиран и повечето търговци, които са запазили капацитет, стъпват за пръв път на българския пазар." - уточни Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB от българска страна.

По тръбата ще се доставя азерския газ за България, а половината от капацитета ще бъде свободен за краткосрочни и средносрочни договори. Водят се и разговори с всички възможни доставчици, потвърди Тодоров.

Светозар Костадинов /Атанас Атанасов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е с опасност за живота след поредната катастрофа в София, автомобилът на извършителя - без спирачки (Обзор)
Мъж е с опасност за живота след поредната катастрофа в София, автомобилът на извършителя - без спирачки (Обзор)
Урсула фон дер Лайен към парламента на РСМ: Няма съмнение, че македонският език е вашият език
Урсула фон дер Лайен към парламента на РСМ: Няма съмнение, че македонският език е вашият език