НОВИНИ

Спор в антикорупционната комисия: Иван Гешев отказа да отговаря на въпроси по текущи производства

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:42, 15.07.2022 (обновена)
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор влезе в спор с депутати в Антикорупционната комисия. Иван Гешев беше изслушан за експертизата на снимките и записите с кюлчета и евробанкноти от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Резултатът, че снимките са манипулирани огласи евродепутата Томаш Здеховски. Гешев обясни, че няма право да отговаря на въпроси по конкретни производства, депутатите настояваха той да им отговори за детайли по разследването.

В началото на изслушването главният прокурор обясни, че поради уважение към институцията Народно събрание се е отзовал на поканата да бъде изслушан.

"Мога да бъда канен само в парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси, ако правилно се изразявам. Като конституционните съдии смятат, че това не създава задължение за главния прокурор. Както казах, аз изпитвам уважение към институцията Народно събрание и ще се явявам не само в тази комисия", заяви Иван Гешев.

Йорданова с призив към Гешев за снимките от спалнята на Борисов

Допълни, че няма право да бъде питан за конкретни разследвания.

"Информация по конкретни досъдебни производства, според пак Конституционния съд и според Конституцията не може да се иска от Народното събрание."

Гешев изреди прессъобщения на прокуратурата от август 2020 до пролетта на тази година, в които по думите му, била огласена информацията, цитирана от евродепутата Здеховски. Според главния прокурор писмата са изпращани до комисия, в която има депутати от всички групи и съответно би трябвало всички да са информирани.

"За мен е изненада, че някой се изненадва, защото прочетох някъде, че българското общество не е информирано по такива казуси", коментира Гешев.

Снимки: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ, които влязоха на заседанието по-късно възразиха, че комисията няма кворум и работи против правилата. След спора заседанието продължи с въпроси по същество.

Рена Стефанова, "Продължаваме промяната": Това обичайна практика ли е в кореспонденцията ни с европейските ни партньори? Има ли други досъдебни производства, по които прокуратурата на Република България е дала подробна информация? Ако има такива - за кои казуси става въпрос?

Иван Гешев, главен прокурор: Това, което мога да кажа, е, че информацията не е инцидентна, не по този случай, а изобщо. Има доста сериозна комуникация не само с тази група, а и с различни евродепутати.

И ГЕРБ-СДС се възползваха от правото да питат.

Тома Биков, ГЕРБ-СДС: Проверявате ли дали в сградата на МС са влизали криминално проявени лица и носили ли са наркотични вещества, има ли такава проверка? Има такъв обществен интерес, аз лично видях и снимки?

Иван Гешев, главен прокурор: Само ще кажа, за съжаление очаквах професионален диспут, в момента ми напомня предизборна кампания, надявам се да не е така.

Напрежение възникна между главния прокурор и депутатите от "Демократична България".

Ивайло Мирчев, "Демократична България": На какъв етап е досъдебното производство (за снимките от спалнята - бел. ред). Във връзка с това - претърсвана ли е резиденцията на министър-председателя, и в тази петорна експертиза, която сте правили на снимките, поинтересували ли сте от IP адреса на изпращача?

Иван Гешев, главен прокурор: Тази информация е налична дори в медийното пространство, включително и в тези съобщения. Обемът, който вас ви интересува, е там.

Атанас Славов, ДБ: Вие имате пълната власт над разследването на корупцията по високите етажи на властта.
Антоанета Цанева, ДБ: Кога ще си подадете оставката?

Иван Гешев, главен прокурор: Няма да си я подам поради няколко причини. Защото няма защо.

Снимки: БГНЕС

Гешев обясни, че резултатите от дейността на прокуратурата са видни от отчетите за изминалите две години, които Народното събрание още не е разгледало и даде на депутатите експертни предложение за законодателни промени.

Те предвиждат отнемане на МПС на лица, които управляват след употребата на алкохол и наркотици. Включително по-тежко квалифицирани състави за лица, които причиняват смърт и телесни повреди по непредпазливост, след като са употребили алкохол и наркотици.

Предостави им още анализ на правомощията на главния прокурор и решенията на Конституционния съд, които казват каква информация може да иска парламента от прокуратурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен към парламента на РСМ: Няма съмнение, че македонският език е вашият език
Урсула фон дер Лайен към парламента на РСМ: Няма съмнение, че македонският език е вашият език
Риад Марез остава в Манчестър Сити до лятото на 2025 година
Риад Марез остава в Манчестър Сити до лятото на 2025 година