НОВИНИ

След консултациите при президента: Ще има ли ново правителство с третия мандат?

bnt avatar logo
от БНТ
18:07, 15.07.2022
Чете се за: 14:37 мин.
У нас
Слушай новината

Може ли парламентът да излъчи кабинет с третия мандат и да реши кризите, в които се намира страната. Това бяха основните теми на консултациите, които президентът Румен Радев проведе с парламентарно представените партии.

Преди третия мандат: Консултациите при президента (Снимки)

От "Продължаваме промяната" завиха, че за осигуряване на мнозинство за кабинет ще водят преговори с всички депутати в парламента, които не са зависими от задкулисни сили. За БСП кабинетът трябва да е политически, а не експертен, за да е ясно кой носи отговорността. От ИТН са отворени за диалог с досегашните си партньори, но продължават да настояват лидерите да отстъпят встрани. "Демократична България" определи третия мандат като "мандат на диалога". За тях преговорите трябва да са в рамките на разпадналата се коалиция, а политическите лидери е добре да направят крачка встрани.

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не виждат работеща формула в този парламент.

Как протекоха консултациите вижте в пряката линия на Вера Александрова.

По темата работиха: Вера Александрова, Десислава Маркова, Гергана Гайдарова

Снимки: Десислава Кулелиева, БГНЕС

Президентът Румен Радев каза, че провежда консултациите с цел да се намери обединение около национални цели и приоритети и в очакване да се оползотвори последната надежда - с третия мандат да се състави правителство.

"Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача, но и политиците и в парламента, и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, очакват компромиси, разбирателство и усилена работа, така че да се решават техните проблеми. Необходимо ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и да изпълни необходимите реформи. Затова е много важно да чуем днес позицията на всички парламентарни групи как виждат формулата за излизане от политическата криза, без чието решаване очевидно ние не можем да се справим с решаването на другите кризи", каза държавният глава.

Президентът поиска да разбере позицията на "Продължаваме промяната" - има ли потенциал сегашното Народно събрание да излъчи управление, което да се гради на ценности, а не на политически пазарлък. Попита ги биха ли подкрепили правителство с мандат на друга политическа сила.

Румен Радев пред ПП: Необходима ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление

Кирил Петков обяви, че от "Продължаваме промяната" биха искали да се избегне политическата криза.

"Ние ясно заявихме и продължаваме да стоим на тази позиция много ясно, че сме готови да говорим с абсолютно всички народни представители от всички политически сили, които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулисни сили, които не са в парламента. Това е нашата готовност и ние ще продължим и се надяваме да подкрепим, ако вие изберете наш коалиционен партньор да води третия мандат, да подкрепим тези разговори и да останем изцяло диалогични, разбира се, без даване на възможността задкулисието да завземе бъдещото управление", каза Петков.

Кирил Петков след консултациите: Ще бъдем максимално диалогични при третия мандат

На въпрос "Продължаваме промяната" би ли подкрепила правителство с премиер издигнат от техните редици като Никола Минчев например, премиерът в оставка отговори:

"Личните кандидатури въобще не са от важно значение. Въпросът е, че това не е от значение в този момент, най-важното в този момент е да сме сигурни, че имаме парламент, който може да подкрепи това правителство, парламент от хора, които могат да взимат решения в парламента".

Втората по големина парламентарна група ГЕРБ-СДС потвърдиха, че настояват за предсрочни избори. Румен Радев ги попита как виждат решаването на кризите и дали извънредни избори дали не биха спрели ръста на индустрията, отчетена от правителството.

"Вие с вашия голям управленски и парламентарен опит напълно осъзнавате какво означава точно в такива критични моменти да се отива на избори, да оставаме без парламент, да има преходни периоди, в които също администрацията не може да работи ефективно. За нас е интересно как вие виждате покрай въпроса за властта да се решат и проблемите на хората без забавяне", изтъкна президентът.

ГЕРБ-СДС при президента: Поемаме отговорност да търсим решения как държавата да се справи с кризите

"Тук сме с целия опит и експертиза, която притежаваме в нашата парламентарна група, и сме готови да участваме в консултациите за търсене на изход от кризите. Това обаче не означава, че нашето становище, за това че не може да има стабилно мнозинство в 47-ото НС се е променило", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Десислава Атанасова: Нашето становище за третия мандат не е променено

След консултациите от ГЕРБ казаха, че пред президента са посочили като една от причините за кризите според тях това, че няколко фамилии управляват държавата като частната си фирма или стартъп компания.

"Тайна ли е, истина ли е, че фамилията на г-н Лорер управлява едновременно Министерството на иновациите, Здравната каса и Министерство на финансите. Съпруг и съпруга. Тайна ли е или е истина, че министър-председателят и началникът на неговия кабинет са в някакви отношения", Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

За да се промени формулата на политическото управление, са нужни нови избори, потвърдиха позицията си от ДПС.

"Как вие виждате вашата роля, вашата партия - каква е вашата рецепта за излизане от кризата, за намиране на диалог", попита държавният глава.

ДПС при президента: Нужна е нова основа, за да има нова къща

"Нужна е нова основа, за да има нова къща. Предишната основа задава грешен модел, крива къща. За да се преформулира нещо ново, трябва да се отиде на предсрочни избори. Много е важно какво има да се направи преди предсрочните избори и ние си носим нашата отговорност", каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

След срещата Мустафа Карадайъ изрази надежда, че са били полезни на президента с позицията си и отново критикува правителството на Кирил Петков.

Мустафа Карадайъ: Политическата логика диктува, че ще има предсрочни избори

"За последните 32 години не вярвам да има по-лош кабинет от този. Мисля, че не беше дори и на Жан Виденов", каза председателят на ДПС.

БСП дойдоха с минута закъснение и се наложи президентът да ги изчака. Корнелия Нинова заяви, че ако получат мандата, ще положат максимални усилия да го изпълнят. Застават зад изработената програма покрай първия мандат. Няма да разговарят с ГЕРБ и ДПС.

"Партиите продължават да чертаят разделителни линии. Затова е важно да чуем вашата формула за излизане от кризата - с кого в диалог и каква програма, за да има устойчиво управление, което да взима важните решения", посочи Румен Радев.

„БСП за България“ при президента: Премиерът трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната"

"На първо място смятаме, че премиерът трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната". Те са първата политическа сила в една демокрация, това е редно - първият да излъчи премиера. На второ място предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност", подчерта Корнелия Нинова, председател на БСП.

Нинова: Ако получим мандат, ще търсим мнозинство за готовата управленска програма

След срещата в отговор на въпрос Нинова каза, че не са получили индикации, че мандатът ще отиде при тях и уточни:

"Казах ви, че основата за преговори няма да бъдат имена, а програмата, действията, политиките и законите".

"Има такъв народ" също ще се опитат да излъчат правителство, ако получат мандата. Готови са да водят преговори с трите партии, с които бяха в коалиция доскоро, но смятат, че тя трябва да бъде структурирана по друг начин. Според ИТН експертен кабинет е по-добър вариант.

"Решение на вашата партия беше да напуснете правителството, което изправи 47-ото Народно събрание пред формирането на ново управленско мнозинство или нови избори. Около какви приоритети виждате мнозинство, отворени ли сте за мнозинство и с кои политически формации", попита президентът.

„Има такъв народ“ при президента: Смятаме, че е по-добре да има правителство със същите 4 политически сили

"Би било добре, ако е възможно, политическите лидери да отстъпят назад и в тази ситуация да дойде едно правителство, което в рамките на година или година и половина, или 6 месеца - колкото са преценили за справяне с кризата, с най-належащото. Правителството да е напред с хора, които са по-скоро експертни лица, отколкото политически", заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Според ИТН президентът трябва да връчи мандата на партията, която може да намери по-широка подкрепа.

„Има такъв народ“: Добре е лидерите да отстъпят встрани, а да излязат експертите

"Президентът е в много трудна роля в момента, трябва наистина да се покаже като обединител, като балансьор и много е важна неговата преценка в този изключително труден момент. Неслучайно Конституцията въвежда в този труден момент, неслучайно отново завърта рулетките, защото дава шанс - втори шанс на всички", заяви Ива Митева.

От "Демократична България" ще работят за това да се възстанови политическият диалог. Ако получат мандата, ще водят преговори с досегашните коалиционни партньори. Смятат, че кандидатът за премиер трябва събира голямо доверие. Ключовата задача е да се възстанови мнозинството.

"Казахте, че ще положите усилия формирането на правителство в рамките на третия мандат да се случи. Водите и диалог с всички потенциални партньори. Как виждате формулата за излизане от политическа криза", попита Румен Радев.

„Демократична България“: Трябва да се направи възможното усилие да бъде излъчено управление в този парламент

"Предлагаме да видим дали политическите лидери не могат да направят една крачка назад, но ако надделее да е политически, няма да настояваме. Имаме конкретно идеи, но първо да възстановим мнозинството и на база на това да вървим напред", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Христо Иванов след консултациите: Третият мандат е колективна игра, ще говорим с досегашните партньори

Най-доброто решение за изход от кризисната ситуация от "Възраждане" виждат в предсрочни избори. Смятат, че сегашният парламент е изчерпан.

"Възраждане" при президента: Нашата позиция остава непроменена - този парламент е изчерпан

"Декларирахте предсрочни избори, но проблемите остават и има опасност след тези избори да се повтори същата конфигурация в парламента", подчерта президентът Румен Радев.

„Възраждане“: Трябва да има нови избори, които да са референдум за бъдещето на България

"Този парламент с този състав няма да е работещ. Не е сигурно дали ще се повтори същата конфигурация след избори, това може да каже само българският избирател", отговори председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Кога и на кого ще даде третия мандат президентът още не е ясно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекомерно хлорирана вода в басейна "Диана" предизвика алергии при десетки плувци
Прекомерно хлорирана вода в басейна "Диана" предизвика алергии при десетки плувци
Манчестър Юнайтед привлече Кристиан Ериксен
Манчестър Юнайтед привлече Кристиан Ериксен