НОВИНИ

ГЕРБ-СДС при президента: Поемаме отговорност да търсим решения как държавата да се справи с кризите

bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 15.07.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Втората среща на президента Румен Радев от политическите консултации беше с представителите на ГЕРБ-СДС.

"Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал за излъчване на устойчиво мнозинство в настоящото Народно събрание. В същото време хората очакват решаване на техните проблеми и голяма част от тях се коренят още от предишни управления. Вие с големия си парламентарен и управленски опит напълно осъзнавате какво означава в такива критични моменти да се отива на избори, да оставаме без парламент, да има преходни моменти, в които администрацията да не може да работи с пълен капацитет. Как вие виждате покрай въпроса за властта да се решат и проблемите на хората без забавяне с усилията на всички политически сили и цялата администрация", това каза в началото държавният глава.

Той заяви, че очаква да чуе формулата на коалицията и ролята, която виждат за себе си за преодоляване на кризата, решаване на проблемите и излизане от основната криза, която, по думите му, в момента е политическата.

"Фактът, че сме тук и осъзнавайки, че държавата се намира в серия от кризи, поемаме отговорност да търсим решения как държавата да се справи с тези кризи", обърна се към президента председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По думите ѝ през изминалите седмици парламентарната група на ГЕРБ-СДС е предлагала такива решения и в голямата си част НС ги е подкрепило. И даде пример с компенсациите за бизнеса, общините, храмовете и болниците, свързано с цената на електроенергията, както и с решението за мораториум на цената на електроенергията на битовите потребители.

"Тук сме с целия опит и експертиза на нашата парламентарна група и сме готови да участваме в консултациите за търсене на изход от кризите, но това не означава, че нашето становище затова, че не може да има стабилно мнозинство в 47-ото НС, се е променило", заяви Атанасова.

Президентът провежда днес консултации с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Това е вторият кръг консултации преди да вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

В последните дни всяка от парламентарните групи ясно изрази отношението си към политическата ситуация. БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" са готови да преговарят за съставяне на правителство. И трите партии заявиха, че не биха включили в разговорите ГЕРБ и ДПС.

От "Продължаваме промяната" обявиха, че освен с опозиционните не биха разговаряли и с "Има такъв народ", ако мандатът отиде при тях. За опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" най-вярната алтернатива на политическата криза са предсрочни избори.

ВСИЧКО ЗА КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серина Уилямс ще участва в Торонто
Серина Уилямс ще участва в Торонто
Кирил Петков след консултациите: Ще бъдем максимално диалогични при третия мандат
Кирил Петков след консултациите: Ще бъдем максимално диалогични при третия мандат