НОВИНИ

Христо Иванов след консултациите: Третият мандат е колективна игра, ще говорим с досегашните партньори

bnt avatar logo
от БНТ
16:26, 15.07.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев провежда днес консултации с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Това е вторият кръг консултации преди да вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

Не сме очаквали да бъдат давани знаци, първо президентът ще извърши целия цикъл от консултации и на базата на това ще вземе решение, заяви съпредседателят на партията Христо Иванов.

"С кабинет не можем да бъдем готови, защото третият мандат по презумпция е колективна игра и който го получи, трябва да бъде в ролята на посредник и да намери допирните точки. Ще разговаряме с досегашните партньори в управлението в опит да реконструираме мнозинството, държейки ГЕРБ и ДПС извън властта".

Ако президентът реши да даде мандата на БСП, "Демократична България ще обсъдят с тях визията им за управление и ще бъдат конструктивни. Ако пък "Демократична България" получат третия мандат, няма да издигат министър-председател - по думите на Христо Иванов това трябва да бъде инициатива на "Продължаваме промяната".

Решение за газовите доставки трябва да се търси в рамките на общоевропейската политика и с гаранции на енергийната независимост на България, коментира още Иванов.

"Ако бъде съставено правителство, трябва да му бъде дадена политическа подкрепа между всички варианти най-добрите решения при тези параметри."

Самият факт, че колкото и да е трудно, се опитваме да реконструираме сегашната коалиция оборва всякакви твърдения че ние сме готови да управляваме с ГЕРБ и ДПС, коментира Христо Иванов.

"Ако отидем на нови избори, има много висок шанс да се окажем в ситуация в която или отново е невъзможно да се излъчи правителство или трябва да се правят някакви големи компромиси. Затова е добре да направим компромиса сега. Да оставим спекулациите с чуждото влияние на "Възраждане", заяви той.

На въпрос дали в рамките на сегашния парламент и евентуално ново правителство главният прокурор може да бъде отстранен, Иванов отговори:

"Това е трудна задача, защото изисква конституционно мнозинство, но ще продължим усилията и в това правителство, и в следващ парламент."

В последните дни всяка от парламентарните групи ясно изрази отношението си към политическата ситуация. БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" са готови да преговарят за съставяне на правителство. И трите партии заявиха, че не биха включили в разговорите ГЕРБ и ДПС.

От "Продължаваме промяната" обявиха, че освен с опозиционните не биха разговаряли и с "Има такъв народ", ако мандатът отиде при тях. За опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" най-вярната алтернатива на политическата криза са предсрочни избори.

ВСИЧКО ЗА КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед вкара четири гола и на отбора на Луиш Нани
Манчестър Юнайтед вкара четири гола и на отбора на Луиш Нани
Вангелова отстъпи на втората поставена в 1/4-финалите на тенис турнир в Мароко
Вангелова отстъпи на втората поставена в 1/4-финалите на тенис турнир в Мароко