НОВИНИ

Потомък на Васил Левски отвори галерия с картини в Карлово

bnt avatar logo
от БНТ
13:34, 15.07.2022
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

В навечерието на 185-ата годишнина от рождението на Апостола на българската свобода в родния му град Карлово един от малкото живи негови потомци отвори галерия с картини, изобразяващи най-емблематичните места в града, които е посещавал Левски.

Галерията се казва "Караиванов хан", тъй като това е едно от местата, които Левски е посещавал многократно, за да се срещне с неговия най-верен съратник и първи братовчед Васил Караиванов.

"Там е правил заседанията на комитета, но 60-те години ханът е разрушен, има два правоъгълни блока и затова реших да възкреся това място и точно къщата, в която живеем, да бъде този Караиванов хан", заяви Стефан Караиванов, правнук на Васил Караиванов.

Всички картини в галерията са на карловския художник Атанас Сеизов.

"Имаме много къщи, в които той е пребивавал и отсядал. Те са свързани с неговата дейност в Карлово и неговия най-верен съратник Васил Караиванов, който му е помагал в революционното дело, Левски като цяло е обикалял сам, но е имал верни съмишленици, с които е правил тези обиколки", допълни Стефан Караиванов.

Към настоящия момент Стефан Караиванов подготвя сценарий за заснемане на документален филм за националния герой. Идеята е филмът да бъде сниман по книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола".

"Тъй като доста лъжи се говорят за Левски последно време, аз се боря с това с всички възможни средства и мисля, че тази идея ще бъде един добър вариант да почетем паметта на Апостола и най-после да сложим край на всички тези спекулации за Левски, за майка му, за рода му и какви ли не други истории, които опетняват и петнят името на нашия най-велик национален герой", споделя Стефан Караиванов.

Във филма ще бъдат поканени да участват известни личности, но образът на Левски няма да бъде показан.

"Ще има възстановки, не масови - с по двама, трима, до 5 човека, в някои от тях ще има Левски, но той няма да бъде даван в лице, защото никой не може да направи Левски такъв, какъвто той е бил наистина. Левски ще бъде даван само в гръб. Моето послание е - не вярвайте на клюки, жълтении и лъжи, нека да говорим за Левски само истината", каза още Стефан Караиванов.

В следващите дни родственикът на Апостола отваря втора галерия до паметника на Левски. Премиерата на документалния филм ще бъде през февруари, когато почитаме 150 години от гибелта на великия българин.

Автор: Станислава Христозова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Георгиев вече е част от академията на Барселона
Мартин Георгиев вече е част от академията на Барселона
Разследват Георги Семерджиев и за кражба на гориво, заредил без да плати
Разследват Георги Семерджиев и за кражба на гориво, заредил без да плати