НОВИНИ

„БСП за България“ при президента: Премиерът трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната"

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 15.07.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев провежда днес консултации с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Това е вторият кръг консултации преди да вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

За среща на „Дондуков“ 2 пристигнаха представителите на ПГ на „БСП за България“.

"Декларираме нашата готовност – ако решите третият мандат да бъде връчен на „БСП за България“, да положим усилия, да проведем разговори с колегите, за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство", това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В отговор на въпрос на президента - Нинова каза, че са категорични, че премиерът трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната".

"Те са първата политическа сила. В една демокрация това е редно – първият да излъчи премиера. Това означава ясно носене на политическа отговорност. И предпочитаме категорично политически вместо експертен кабинет. Това означава ясно носене на политическа отговорност. Чакат ни тежки изпитания есента и зимата и не мисля, че тази отговорност трябва да се размива, скривайки се зад експертен кабинет", допълни Нинова.

"Партиите и вътре в коалицията продължават да чертаят разделителни линии, така че задачата на партията, която ще вземе третия мандат, ще бъде сложна и отговорна. Вашето мнение е важно - готови ли сте и с кого да влезете в диалог, с какви приоритети и при каква програма, за да се формира устойчиво управление със стратегически хоризонт. Готови ли сте на разговори, и то не само в рамките на управляващата коалиция или с всимки парламентарно представени групи. Да чуем вашите нагласи и готовност да играете активна роля в този процес", на тези въпроси очаква да чуе отговор Румен Радев по време на срещата с левицата.

Вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова подчерта, че няма да водят разговори с ГЕРБ и ДПС. Биха поставили на масата програмата, която са изработили с "Демократична България" и "Продължаваме промяната", с приоритетите в нея, и биха разговаряли с партньорите си от досегашната четворна коалиция.

ВСИЧКО ЗА КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антикорупционната комисия заседава извънредно заради кюлчетата, за които се твърди, че са от спалнята на Борисов
Антикорупционната комисия заседава извънредно заради кюлчетата, за които се твърди, че са от спалнята на Борисов
25 зрелостници от 19 училища ще получат национална диплома за отличен успех
25 зрелостници от 19 училища ще получат национална диплома за отличен успех