НОВИНИ

16,9% годишна инфлация за юни

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:06, 15.07.2022
Чете се за: 01:27 мин.
Бизнес
Снимка: pixabay
Слушай новината

Годишната инфлация за юни е 16.9%. Това сочат данните на НСИ. На месечна база повишението е с 0.9 на сто, като най-сериозно е поскъпването на транспорта и в ресторантите и хотелите.

През май отчитаме рекордни стойности на производството и на изнесените стоки, на този фон обаче инфлацията върви с по-бързи темпове от нарастването на доходите.

Не е сигурно дали и преизчислението на пенсиите ще се усети като увеличение или инфлацията и растящите сметки го стопят.

"Този износ означава, че заради много пари на запад които се раздаваха, нашите партньори купуваха нашите стоки, но ние влизаме в една среда, която изкривява картинката и влизаме в нова среда - на война, на по-високи лихви, на инфлация, а в същото време по тези показатели Германия и Франция имат спад", заяви Кузман Илиев, икономически анализатор.

"Отказът да бъде направено ново увеличение на минималната заплата при така стеклите се условия поставя българският работник в ситуация да се налага да се справя с намаляващи доходи на труд при увеличаваща се инфлация", допълни Ваня Григорова, икономист, съветник в КТ "Подкрепа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сертифицираха втори газов оператор
Сертифицираха втори газов оператор
Железниците във Великобритания отново излизат на протест
Железниците във Великобритания отново излизат на протест