НОВИНИ

24 май - национален празник? Предложението на ГЕРБ-СДС предизвика спорове и размяна на исторически бележки в НС

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:44, 15.07.2022 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Политика
Слушай новината

Скандал в Парламента заради предложението на ГЕРБ- СДС чрез предложение за промени в Кодекса на труда - 24 май да стане национален празник на България.

Според ГЕРБ 3 март като национален празник отправя послание, че сме благодарни на една велика сила, именно Русия. От БСП запитаха - ако нямахме трети март, какво щяхме да правим на 24 май. Чуха се въпроси дали точно сега е подходящият момент за този дебат и редно ли е да се противопоставят празниците в страната.

Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ-СДС каза, че се пита защо за национален празник е избран трети март, когато, по думите му, той отправя послание, че сме благодарни на Русия.

"До българското знаме се вее руско знаме. Това е сигналът, който отправяме - ние сме благодарни на една велика сила. Без тях ние не можем. Докато трети март е национален празник ще изпращаме послание, че сме благодарни на една велика сила, ще замеряме премиера със снежни топки. Ще има конфликт. От 30 години това е конфликт. Коя е нашата воля за образ? Опираме до това кой ден заслужава да бъде българския национален празник - зад всяка друга дата прозира сянката на една велика сила, без която не можем. 24 май- вече се опитват да ни го крадат, да го разкъсват. Великата сила каза, че кирилицата е дошла от македонските земи.

Петър Кънев от БСП посочи, че 24 май е официален празник на Русия.

Георги Георгиев от "Има такъв народ" подчерта, че България се освобождава от османско робство и "могат да си срамуват само националните предатели и тях замерят с топки."

Юрий Козлов от "Продължаваме промяната" отбеляза, че Климент Охридски създава кирилицата.

"24 май е празник в Русия, Македония на всички, които искат да се прикачат към нас. 24 май трябва да е наш национален празник", настоя Петър Николов от ГЕРБ.

Иван Петков от БСП заяви:

"Ако не беше 3 март - какво щяхме да правим на 24 май. Щеше да честваме празник на турската азбука. Щяхме да бъдем турски селтанат. Ако не бяха руснаците - тези, които Вазов ги описва."

Ако нямаше 24 май, нямаше да има 3 март - контрира Тома Биков от ГЕРБ-СДС:

"Няма турски букви, те пишат на латиница, а по онова време пишат на арабски. Явно сте продукт на слабата образователна система. 11 май по онова време се чества в българските земи. Подходете сериозно. Никой не иска да обиди 3 март. Това не е вярно, че нямаше да има 24 май, ако нямаше трети март", каза още Биков.

Христо Иванов, председател на парламентарната група на "Демократична България" опита дали този дебат точно в този момент не е тактически ход.

"Да или не - аз нямам съмнение, че 24 май е прекрасен празник, който да обедини България! Но дали този дебат сега, през Кодекса на труда, в предизборна кампания е добър пример или е разбираем тактически ход."

Всички празници трябва да бъдат обединителни, такава позиция изрази Пламен Николов, депутат от ПГ на ИТН

"Ако ние противопоставяме едни празник на друг - това е разединение. Единият е най-роден, а друг официален. Нека не си променяме националния празник на всеки 3-4 десетилетия."

Да не се противопоставят българските празници - за това призова и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Недостойно е да се противопоставят българските празници. Не може да коментираме кой е по по най. 3 март - прекланяме се. Ако нямаше 3 март, нямаше кой да празнува 24 май.

Хасан Адемов от ДПС препрати, че за проблемите на историята има исторически факултет и БАН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшива новина от фалшив адрес на варненския областен управител
Фалшива новина от фалшив адрес на варненския областен управител
Янислав Герчев започва с мароканец на турнира по джудо в Загреб
Янислав Герчев започва с мароканец на турнира по джудо в Загреб