НОВИНИ

Нинова: Ако получим мандат, ще търсим мнозинство за готовата управленска програма

bnt avatar logo
от БНТ
13:48, 15.07.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът в една демократична държава трябва да е от най-голямата политическа сила, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултациите на водената от нея политическа формация при президента Румен Радев.

"Що се отнася до Кирил Петков "Продължаваме промяната", призовахме Кирил Петков да не е кандидат-премиер и му прави чест, че направи крачка назад. Основата за преговорите няма да са личностите, а програмата. В демократична държава първата политическа сила трябва да излъчи премиер. Продължаваме да смятаме, че "Продължаваме промяната" трябва да излъчи премиер.", каза Нинова.

От "БСП за България" са изявили готовност, ако получат третия мандат, да проведат разговори за съставяне на кабинет по предварително подготвената от трите партии в коалицията програма. Нинова допълни, че са готови да седнат на масата на преговорите с всички партии без ГЕРБ и ДПС.

Президентът Румен Радев провежда днес консултации с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Това е вторият кръг консултации преди да вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

В последните дни всяка от парламентарните групи ясно изрази отношението си към политическата ситуация. БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" са готови да преговарят за съставяне на правителство. И трите партии заявиха, че не биха включили в разговорите ГЕРБ и ДПС.

От "Продължаваме промяната" обявиха, че освен с опозиционните не биха разговаряли и с "Има такъв народ", ако мандатът отиде при тях. За опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" най-вярната алтернатива на политическата криза са предсрочни избори.

ВСИЧКО ЗА КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха хърватин, обирал магазини във Варна (СНИМКИ)
Задържаха хърватин, обирал магазини във Варна (СНИМКИ)
Мартин Георгиев вече е част от академията на Барселона
Мартин Георгиев вече е част от академията на Барселона