НОВИНИ

„Има такъв народ“: Добре е лидерите да отстъпят встрани, а да излязат експертите

bnt avatar logo
от БНТ
15:08, 15.07.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

От "Има такъв народ" са готови на разговори с доскорошните си коалиционни партньори от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България". Това стана ясно след днешните консултации на политическата формация при президента Румен Радев.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов уточни, че за формацията е най-разумно политическите лидери да бъдат по-отдалечени от изпълнителната власт.

"Разговор за министър-председател се води на преговори между бъдещи коалиционни партньори. Всичко останало е спекулация. Ние не сме се засилили той да е, например, от ИТН или от която и да е друга партия. Той трябва да е фигура, която да обедини останалите. И ако не е от политическите лидери, мисля че ще постигнем много по-лесно краен добър резултат.", каза Йорданов.

"Добре е лидерите да отстъпят встрани, а да излязат експертите от А-отборите. Червени линии няма да поставяме.", заяви Ива Митева от "Има такъв народ".

От ИТН няма да водят разговори за бъдещо управление с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Едни нови избори няма да произведат кой знае каква различна картина, може да се влезе в нов цикъл. И ако няма работещ парламент, не можем да говорим за каквото и да е законодателство и по Плана за възстановяваме. Затова ако в момента има политическа партия, която тласне държавата към избори, ще носи отговорност за това." - заяви Станислав Балабанов от ИТН.

От "Има такъв народ" ще работят за съдебната реформа, антикорупционното законодателство, както и по-добро здравеопазване, образование и социална политика, допълни Ива Митева.

Президентът Румен Радев провежда днес консултации с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Това е вторият кръг консултации преди да вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

В последните дни всяка от парламентарните групи ясно изрази отношението си към политическата ситуация. БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" са готови да преговарят за съставяне на правителство. И трите партии заявиха, че не биха включили в разговорите ГЕРБ и ДПС.

От "Продължаваме промяната" обявиха, че освен с опозиционните не биха разговаряли и с "Има такъв народ", ако мандатът отиде при тях. За опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" най-вярната алтернатива на политическата криза са предсрочни избори.

ВСИЧКО ЗА КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова отпадна от турнира в Рим
Изабелла Шиникова отпадна от турнира в Рим
"Махалото на прехода" по БНТ1 привлече изключително голям зрителски интерес
"Махалото на прехода" по БНТ1 привлече изключително голям зрителски интерес