НОВИНИ

„Има такъв народ“ при президента: Смятаме, че е по-добре да има правителство със същите 4 политически сили

bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 15.07.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

"Смятаме, че е по-добре в тази кризисна ситуация да има правителство. Считаме, че трябва да е със същите 4 партии, защото като основни положения и цели ние не се различаваме. Имаме разминавания, но те са по-малки в сравнение с общите ни цели, за разлика от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", с които нямаме допирни точки", това заяви в началото на срещата в президентството Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

"Би трябвало да се структурира коалиция по по-практичен и по-човешки начин, при който да няма издаване на заповеди, а да има партньори. И тъй като основната причина да се разпадне коалицията се казва Кирил Петков и Асен Василев би било добре политическите лидери да отстъпят малко по-встрани", каза още Йорданов.

Според него би могло да се структурира правителство, което да работи в рамките на година, година и половина или шест месеца, колкото се прецени, че е необходимо, за да се справят с кризата. По думите му то трябва да бъде съставено по-скоро от експерти, а не политически лица.

В отговор на въпрос от президента Радев Йорданов заяви, че нямат претенции премиерът да е от тяхната политическа сила.

"Бъдещите коалиционни партньори трябва заедно да стигнат до решение кой да бъде министър-председателят, така че да обедини поне тези 4 партии. Никога не сме били с амбицията да тикаме някой напред, само защото е от "Има такъв народ."

В началото на срещата държавният глава Румен Радев подчерта, че е било решение на ИТН да напуснат правителството:

"Което изправи 47-ото НС пред необходимостта да излъчи ново мнозинство или да отидем към нови избори. Затова е важно да чуем позицията ви - около какви приоритети виждате възможност за правителство? Отворени ли сте за диалог и с кои политически формации, продължавате ли да поддържате червени линии, имате ли имена в, така да го наречем, забранителен списък, при предстоящо управление."

Тошко Йорданов възрази, че причината да се стигне дотук е нарушаване на коалиционното споразумение:

"Един от нашите коалиционни партньори наруши коалиционното споразумение, така че не бих казал, че ние сме напуснали правителството и сме довели до тази ситуация, а неспазването на националните интереси от един от нашите коалиционни партньори доведе до тази ситуация."

Председателят на парламентарната група на ИТН допълни, че са отворени за разговори и няма да слагат "червени линии".

Президентът Румен Радев провежда днес консултации с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Това е вторият кръг консултации преди да вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

ВСИЧКО ЗА КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът с 5,11 промила: Алкохол не приемам, използвах вода за уста
Шофьорът с 5,11 промила: Алкохол не приемам, използвах вода за уста
Ботев Враца подписа със защитника Петър Кепов
Ботев Враца подписа със защитника Петър Кепов