НОВИНИ

„Демократична България“: Трябва да се направи възможното усилие да бъде излъчено управление в този парламент

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
15:29, 15.07.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев провежда днес консултации с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Това е вторият кръг консултации преди да вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

За среща на „Дондуков“ 2 пристигнаха представителите на ПГ на „Демократична България“.

"Ако ни бъде даден мандат - предвиждаме да водим диалог в сегашната четворна коалиция, която се разпадна, с много сериозни изводи, като например недобрата конструкция на самия процес на взимане на решения, залитането в определени конструктивни решения, като например организацията в определени министерства. Обмисляме дали не е добре политическите лидери да направят крачка назад, но ако в крайна сметка надделее гледната точка, че е добре да има политически лидери и да се носи политическа отговорност - по никакъв начин това не е условие, на което държим.", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

От коалицията са готови да участват в усилията за формиране на правителство, както ако получат третия мандат, така и като участник в процеса.

"Гледаме на този мандат като на кризисен мандат. Ще сведем до минимум условията, които ще поставяме. Програмата, която беше изработена в първия мандат, е добра основа, тя трябва да се надгради в рамките на този диалог. Със сигурност трябва всяка едно от формациите да си направи изводи, да направи определени промени в своите позиции", допълни Христо Иванов.

Няма никакви изгледи и гаранции, че още едни избори ще родят различен парламент. Ако вървим към нови избори, до голяма степен вървим към влошаване на политическата среда за взимане на решения, смята още Иванов. Според него кампанията ще бъде поляризираща, дори към сега възможните комбинации ще има поляризация и това ще направи в следващия парламент още по-трудно намирането на консенсус.

"Българската политическа класа се отучи да се фокусира върху приоритети, отучи се да търси допирни точки. Популизмът очевидно взима до такава степен връх, че практически парламентарната демокрация цикли, а ние трябва да я спасим, трябва да утвърдим парламентарната република. Поради което смятаме, че третият мандат парадоксално, като мандат на диалога, като мандат на излизане от обичайните политически клишета, е много добра възможност за всички нас да опитаме да преодолеем тази тенденция, вместо да я засилим с още една изборна кампания", каза съпредседателят на ДБ.

ВСИЧКО ЗА КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежите на България по баскетбол стартираха с победа на Европейското в Грузия
Младежите на България по баскетбол стартираха с победа на Европейското в Грузия
Локомотив Пловдив обяви осмо ново попълнение
Локомотив Пловдив обяви осмо ново попълнение