НОВИНИ

Прекомерно хлорирана вода в басейна "Диана" предизвика алергии при десетки плувци

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:32, 15.07.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Прекомерно хлорирана вода в басейна "Диана" застраши здравето на деца-плувци, десетки състезатели получиха алергични реакции.

Инцидентът е от вчера по време на Държавното първенство по плуване. Непрофесионално отношение и лошо управление са в основата на инцидента, установява първоначалната проверка. Състезателите са дишали трудно - за това разказват треньори и родители, с които се срещнаха репортерите ни Бюлент Мюмюнов и Зоя Велинова.

Според запознати възможните причини за прекомерното хлориране на водата в басейн "Диана" са няколко. Една от тях е, че от седмица басейнът няма управител. В началото на седмицата се появил новият управител, но впоследствие се отказал от поста.

Второ - треньори по плуване, които не пожелаха да застанат пред камерата ни, допускат и още една причина - че прекомерното хлориране на водата може да е саботаж на промените в ръководството на басейна. Така или иначе обаче последиците са факт. Ето какво казаха пред БНТ част от родителите.

"Децата масово кихаха, кашляха, получаваха болки в гърдите. Състезанието беше преустановено. Имало е три пъти над допустимото хлор във водата."

"Това е вторият път за тази година, в който децата кашлят. Има припаднали, има алергични реакции. Може би наистина някой трябва да провери какво се случва на този басейн."

"Не виждам човек, който да каже, че това е нормално. Държавното първенство на България се провежда тук - веднъж в цялата страна и да има такива пропуски..."

Днес обстановката в басейна постепенно се нормализира. В момента тук се провежда държавното състезанието по плуване. Притесненията обаче остават, защото според запознати, ако не се назначи нов шеф, е възможно след профилактиката на басейна през август, той повече да не отвори врати.

Вижте повече в прякото включване

Репортери: Зоя Велинова, Бюлент Мюмюнов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов сезон, нов наряд за Георги Кабаков в Шампионска лига
Нов сезон, нов наряд за Георги Кабаков в Шампионска лига
След консултациите при президента: Ще има ли ново правителство с третия мандат?
След консултациите при президента: Ще има ли ново правителство с третия мандат?