НОВИНИ

Екатерина Захариева: Ако четирите партии се разберат, очевидно ще има правителство с участието на мафията

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 18.07.2022
Чете се за: 06:10 мин.
Политика
Слушай новината

"Не съм изненадана от това, че президентът връчи третия мандат на БСП. Това е логично и очаквано" - коментира в "Денят започва" депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Тя не се ангажира с прогноза какви са шансовете да се състави кабинет.

"Аз не знам те как ще забравят червените си линии, думите, които си изричаха един на друг. Те имаха по-остра реторика още преди "Има такъв народ" да напуснат правителството. Те си разменяха такива реплики, които не се разменяха и между опозицията и управляващите в парламента. Те се наричаха "мафия" и какво ли не беше. Тоест те ако успеят да се разберат очевидно ще имат правителство с участието на мафията, защото "Продължаваме промяната" и особено Кирил Петков и Асен Василев наричаха Слави Трифонов и неговата партия мафия", коментира Захариева.

По думите ѝ правителството осем месеца няма програма и всички важни решения в този парламент са взети благодарение на опозицията.

"За нас този парламент е изчерпан. За първи път в историята - това е бюджет на опозицията. ГЕРБ не е в изолация. Това, което говори някой от "Продължаваме промяната изобщо не ме интересува. Всяка събота и неделя ние сме сред хората и изобщо не сме в изолация", заяви Захариева.

На въпрос за закуската в Американското посолство в деня на консултациите при президента, на която стана ясно, че е присъствал Даниел Митов, Захариева каза, че не е била на нея, но Митов ясно е обяснил и доколкото е разбрала става въпрос за протоколна закуска.

Вижте текста по "френското предложение", който одобри парламентът на Северна Македония

По темата за Република Северна Македония - Екатерина Захариева, която е бивш външен министър в третия кабинет на Бойко Борисов, смята че българският интерес е защитен.

"Надявам се малко да се успокоят страстите в Република Северна Македония. Не малко, а много трябва да се успокоят. Видяхме какво се случва там, видяхме голямото напрежение, видяхме не само антибългарската реторика, антиевропейската, анти НАТО. Върнаха се от реториката отпреди 30 години. Не пролича да искат да са членове на ЕС, въпреки че това бяха протести организирани от една партия, която е в опозиция. Това помага малко и на България, която винаги е казвала, че те трябва да се реформират дори да започнат преговори, защото ще е вредно и за РСМ и за ЕС ако не направят адекватна оценка на миналото и не започнат да гледат напред, не искат да се демократизират", каза Захариева.

Парламентът в Скопие подкрепи френското предложение за започване на преговори за членство в ЕС

Северна Македония ще започне истински преговори с ЕС, едва след като промени конституцията си и впише българите

Според нея заслугата е на опозицията и ако не е била пресконференцията, която Бойко Борисов даде с цялата парламентарна група (за френското предложение - бел.ред.), управляващите нямало да посмеят да го внесат в парламента.

"2017 година нашето правителство постави тази тема изобщо в ЕС. Повече от 15 години темата за Западни Балкани не беше тема в ЕС. Поставихме я по време на нашето председателство - на първата лидерска среща. 2019-2020 година поискахме да видим и гаранциите в преговорната рамка, защото виждахме, че на двустранна основа ще бъде трудно. Подписването на договора 2017 година (Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година между тогавашните министър-председатели Бойко Борисов и Зоран Заев в Скопие - бел.ред.) беше наистина исторически момент, защото 13 години този договор не беше постигнат. Въпреки всички критики - всички се позовават на този договор. И всичко, което България казва на Македония е - спазвайте си договора! Което означава, че премиерът Борисов тогава и Заев бяха визионери при подписването."

Захариева посочи, че не става въпрос за признаване от България на македонския език. Формулата за езика я имаме още в декларация от 1999 година, препотвърдена с договора през 2017 година.

"Никога не сме си мислили, че всичките останали държави-членки ще трябва да приемат изцяло позицията на България по отношение на езика. Това, което винаги сме искали - да, има разлики, но написан е 45 година на основата на български диалект.

Първата междуправителствена конференция Северна Македония-Европейски съюз ще бъде идната седмица

По думите на Захариева това е добър компромис, има декларации, които ще бъдат част от целия пакет. Съветът ще отбележи, че България не признава съществуването на македонски език и стъпка по стъпка, с работата на историческата комисия, ще се стигне до съгласие за ясната формула и на езика.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният „Отбор на надеждата“ завърши седми на Евро 2022
Националният „Отбор на надеждата“ завърши седми на Евро 2022
Отбелязваме 185 години от рождението на Васил Левски
Отбелязваме 185 години от рождението на Васил Левски