НОВИНИ

Северна Македония ще започне истински преговори с ЕС, едва след като промени Конституцията си и впише българите (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
19:29, 17.07.2022
Чете се за: 07:37 мин.
По света
Слушай новината

Северна Македония ще започне истински преговори с Европейския съюз, едва след като промени Конституцията си и впише българите в нея. Това стана ясно след подписването на двустранен специален протокол между външните министри Теодора Генчовска и Буяр Османи в София. Българската позиция, че не признава съществуването на т.нар. "македонски език" остава в сила и е гарантирана, обясни външният ни министър.

Протоколът гарантира българската национална позиция, според нашите дипломати.

Протоколът плюс преговорната рамка на Скопие плюс заключенията на Съвета, които трябва да бъдат гласувани утре в Брюксел, в пакет съдържат мерки за изпълнение на Договора за добросъседство, които ЕК ще следи дали се изпълняват.

Акцентите: преди Скопие да започне преговори, ще трябва да промени конституцията си и да впише българите наравно с другите части от народи. Има мерки за защита правата на хората с българско самосъзнание. Промени в учебните програми по история. Съвместно честване на личности и събития от общата ни история.

Мерки срещу говора на омразата. Съхранение на българското културно-историческо наследство. Реабилитация на жертвите на репресии на комунистическия режим и отваряне на архивите на югославските тайни служби.

Какво следва? В понеделник постоянните представители се очаква да одобрят преговорната рамка и заключенията на Съвета за Скопие. България ще представи декларация, в която отново ще повтори позицията си, че не признава съществуването на т.н. "македонски език". След това, може би във вторник, трябва да се свика политическа междуправителствена конференция за Скопие и нормална за Албания. Албания започва същински преговори, а Скопие - след промени в конституцията. Когато впише българите, ще бъде свикана втора Междуправителствена конференция за нея, или същинско начало на преговорите.

Българите да бъдат записани в конституцията на Северна Македония, промяна в учебните програми по история, мерки срещу езика на омразата, реабилитация на жертвите на комунистическия режим и отваряне на архивите на югославските тайни служби - са само някои от условията, записани в двустранния протокол между София и Скопие. По пътя към Брюксел Скопие ще трябва да мине през изпълнението им.

"България е държавата, която най-силно подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония и Албания. Надявам се, че с общи усилия и с нашата подкрепа ще стигнат там, където гражданите на РСМ най-много искат да стигнат, а именно членството в ЕС", каза Теодора Генчовска, министър на външните работи на Република България.

Вписването на българите в Конституцията на югозападните ни съседи е сред най-важните български условия. И макар властите в Скопие да твърдят, че започват преговори с ЕС още във вторник, това ще се случи реално, след като извървят процедурата, за която нямат мнозинство в парламента си.

"Това е всъщност условието, което ако бъде изпълнено, започват истинските преговори на РСМ с ЕС. Зависи вече вече от македонската страна и от тяхната политическа воля кога и колко време ще отнеме този процес. Но всичко е в техен интерес да приключи колкото се може по-бързо", каза Теодора Генчовска, министър на външните работи на Република България.

Може да отнеме три месеца, а може и две години, обясни Генчовска. Още утре вечер България ще повтори, че не признава т.н. "македонски език" и няма да направи отстъпление от позицията.

"В двустранните си отношения с РСМ България не признава техния официален език. Това, обаче, е малко по-специфично в контекста на останалите 26 държави-членки на ЕС, като имат своята позиция и по никакъв начин не можем да ги задължим да приемат нашата официална позиция", заяви Теодора Генчовска.

"Нито един документ, който оттук нататък в процеса на присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, не може да се приема като признаване на България за съществуването на т.н. "македонски език". И това е ясно описано в едностранна Декларация, която България ще представи по време на КОРЕПЕР в понеделник и следващите стъпки от процеса на европейско ниво", заяви Велислава Петрова, заместник-министър на външните работи.

Протоколът, преговорната рамка и заключенията на Съвета имат ясни механизми за защита при неизпълнение.

Един от които: ако Скопие не изпълнява условията, България на всяка стъпка може да наложи вето, тъй като за отварянето и затварянето на шестте групи преговорни глави, известни като "клъстери", ще се изисква единодушно гласуване от всички държави-членки на Съвета и без съгласието на България решението няма как да мине. Всичко това се случва на фона на 14-дневните протести в Скопие против "българизацията" на страната.

"Започването на преговорите с ЕС на Северна Македония е изключително важно. Както се вижда и това антиевропейско говорене, което нас ни притесни много в последната седмица, те трябва да извървят своя път - техния политически елит, но и медиите, и всички обществени говорители, просто трябва да извървят своя път към европеизацията на РСМ", заяви Ангел Ангелов, посланик на Република България в Република Северна Македония.

Очаква се във вторник да бъде свикана първата междуправителствена конференция на Албания и на РСМ с Европейския съюз.

По-рано през деня премиерът в оставка Кирил Петков коментира, че с подписването на протокола с конкретни мерки за изпълнение на Договора за добросъседство се слага краят на един нелек процес, по който са работили правителствата на двете страни, въпреки "безброй вътрешни и външни препятствия".

А в разпространена декларация правителството в оставка посочва, че няма илюзията, че с това всички проблеми между двете страни са решени, но има ясна основа, изградена върху европейските ценности и принципи, върху която да решаваме въпросите помежду си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фюри: Страхувах се, че имам мозъчни увреждания след третия мач с Уайлдър
Фюри: Страхувах се, че имам мозъчни увреждания след третия мач с Уайлдър
Пловдивският митрополит Николай обяви бизнесмена Георги Гергов за архонт
Пловдивският митрополит Николай обяви бизнесмена Георги Гергов за архонт