НОВИНИ

Стотици са жертвите на горещините в Западна Европа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:11, 17.07.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Вече близо седмица няколко държави в Западна Европа са в плен на рекордни горещини и горски пожари. Близо 400 души са починали от високите температури в Испания само за 4 дни, горещата вълна отне стотици животи и в Португалия. Великобритания се готви за най-топлия ден, откакто изобщо се правят температурни измервания на Острова.

ИСПАНИЯ

Десетки горски пожари бушуват в Испания. Огнената стихия препречва пътища, унищожава гори и цели селища. След като вчера ситуацията беше най-тежка в Малага, днес голям пожар се разгоря на север - в Естремадура.

СНИМКИ: БГНЕС

Хиляди хора са принудени да се евакуират. Термометрите в страната измерват между 40 и 46 градуса. Горещата вълна в Испания продължава вече близо седмица, очаква се от утре в страната да настъпи леко захлаждане, но да продължи да бъде много топло. Само за изминалата седмица заради жегите в страната са починали близо 400 души.

ПОРТУГАЛИЯ

Жертви на горещините и пожарите има и в Португалия. Няколкостотин души са загубили живота си заради топлинен удар, има и загинал пилот на хеликоптер гасил пожари, който е катастрофирал.

ФРАНЦИЯ

Два големи горски пожара бушуват в югозападната част на Франция. В Нова Аквитания огнената стихия е обхванала над 9000 хектара гори. В Жиронд и още 15 департамента е обявен оранжев код за опасно високи температури.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Червен код за температури, опасни за живота - за първи път подобно предупреждение е в сила във Великобритания. Синоптиците предупреждават, че утре и във вторник на Острова се очаква да бъдат най-горещите дни, откакто изобщо се правят измервания в страната. В Южна Англия градусите ще достигнат до 37 и дори 40 градуса по Целзий. Властите призоваха британците да бъдат особено внимателни по време на горещата вълна.

"Гражданите не бива да подминават нашите препоръки - стойте на сянка, не излизайте, ако не се налага. Моля всеки, който има възможност, да се погрижи за своите възрастни и по-уязвими роднини и съседи", заяви Стийв Баркли, министър на здравеопазването на Великобритания.

В следващите дни служителите в спешните служби ще бъдат в извънредна готовност да оказват помощ на нуждаещите се. Много британски болници са освободили легла, за да могат бързо да приемат пациенти, ако очакванията се вълна от топлинни удари се оправдаят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Измама или недоразумение: Отчитат ли бензиностанциите повече газ в бутилките от фабричния обем?
Измама или недоразумение: Отчитат ли бензиностанциите повече газ в бутилките от фабричния обем?
Разбилият се в Гърция самолет е летял от Сърбия за Бангладеш
Разбилият се в Гърция самолет е летял от Сърбия за Бангладеш