НОВИНИ

Парламентът в Скопие подкрепи френското предложение за започване на преговори за членство в ЕС (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
19:35, 16.07.2022
Чете се за: 05:35 мин.
По света
Слушай новината

С 68 гласа "за" Събранието на Република Северна Македония даде зелена светлина на правителството да приеме т.нар. "френско предложение". Решението мина с гласовете на управляващия Социалдемократически съюз на Македония и албанските партии от управлението и опозицията. Според наши източници двустранният протокол между София и Скопие, който ще е част от Преговорната рамка, ще бъде подписан съвсем скоро.

След тридневни дебати, изпълнени повече с обиди, нападки и закани към България и ЕС, отколкото дебат по същество по т.нар. "френско предложение", управленското мнозинство в Скопие реши за френското предложение.

България и Република Северна Македония трябва да подпишат двустранен протокол по чл. 12-и от Договора за добросъседство. В документа ще има клаузи за изпълнение от Скопие - за учебните програми по история, езика на омразата, културата. От напредъка по изпълнението на протокола от 2022 г., на този от 2019 г., на Договора за приятелство и всички бъдещи протоколи ще зависи придвижването на Скопие към ЕС.

В следващите дни трябва да бъде одобрена преговорната рамка на Скопие и да бъде свикана първа междуправителствена политическа конференция в Брюксел. След това, ако югозападната ни съседка промени Конституцията си и впише българите като части от народи, наравно с другите, трябва бъде свикана втора конференция, която ще е същинското начало на преговори.

Правата на българите там ще бъдат гарантирани с ред механизми: промяна в Конституцията, План за действие, самата преговорна рамка.

Дали Скопие изпълнява всичко това - ще следят ЕК и Съветът.

Три дни дебати в Събранието в Скопие, в които опозицията късаше и палеше френското предложение, заливаше трибуната в Пленарната зала с червена боя и заглушаваше изказвания на премиера и управляващите с вувузели. Според опозицията решението е триумф на "империалистическата българска политика".

Управляващите, които предложиха седем точки, за да получат мандат за преговори, твърдят, че т.нар. македонски език е защитен в преговорната рамка.

Опозицията и коалиционните им партньори смятат, че предвидената едностранна Декларация от България, че нищо в процеса на присъединяване на Скопие към ЕС не означава признание от страна на София за съществуването на т.н. македонски език постепенно ще стане позиция и на други страни-членки.

Заглушавани отново с вувузели от опозицията, управляващите отговориха, че е време за нова страница в отношенията между двете страни.

Минути преди гласуването ВМРО-ДПМНЕ напусна залата - както я напусна през 2017 г. при ратификацията на Договора с България и 2018 г. - за Преспанското споразумение и смяната на името. Така социалдемократите и албанските партии гласуваха "за".

Минути след това лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че няма да подкрепят промяната на Конституцията, за да бъдат вписани българите - условието, за да започне Скопие преговори с Брюксел.

Премиерът и външният министър на страната коментираха в социалните мрежи, като поздравиха депутатите. Македонският език ще се чува навсякъде, написа премиерът Ковачевски.

Представители на македонските българи в предаването "Говори сега" заявиха, че не е време за еуфория, а за прагматизъм.

"Днес Македония прие това предложение, с което даде смела крачка напред към започване на преговорите. Тя не почва преговори, а към започване на преговори. Това, което Македония в момента трябва да направи, за да започне реални преговори с ЕС, е да промени Конституцията си и тази битка на българския народ, на българите в Македония, която е от 44-а - за тяхното равноправие в Македония, да бъде увенчана по достоен начин", коментира Петър Колев от ПП "Граждански демократичен съюз".

Държавният департамент на САЩ приветства решението на македонския парламент

Поздравления за гласуването отправиха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи и Държавният департамент на САЩ.

Реакциите у нас. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави Събранието в Скопие за "отговорното и мъдро решение, с което се отварят вратите за начало на преговорите за членство в ЕС". Процес, който, според него, е започнал през 2017 г. с подписването на Договора за добросъседство.

А председателят на ДПС написа, че Северна Македония е направила огромна историческа стъпка по европейския си път.

От "Възраждане" реагираха със съобщение, в което посочват, че случилото се показва, че нашите европейски партньори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експертен или политически кабинет: Какви са нагласите сред партиите?
Експертен или политически кабинет: Какви са нагласите сред партиите?
Майкъл Матюс спечели 14-ия етап от Тур дьо Франс
Майкъл Матюс спечели 14-ия етап от Тур дьо Франс