НОВИНИ

БСП започва консултации от утре, очаква кандидат за премиер от "Продължаваме промяната"

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
17:03, 18.07.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

БСП остава на позицията, че министър-председателят, който ще бъде излъчен с третия мандат за съставяне на правителство, трябва да е излъчен от най-голямата парламентарно представена партия - "Продължаваме промяната". Това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на излизане от президентството след като "БСП за България" получи третия мандат.

"Напълно разбираме отговорността си и ще подходим разумно, спокойно и диалогично с цел да гарантираме сигурност в държавата и спокойствие на хората и да изпълним програмата, която разписахме", каза председателят на БСП.

Все още няма име, което да се обсъжда като кандидат за министър-председател, но изискването на социалистите новият премиер да не е Кирил Петков остава.

"Мисля, че той, правейки крачка назад, разбра това и заслужава уважение за постъпката си", каза Нинова.

Преговорите за съставяне на кабинет започват още от утре с най-голямата партия в Народното събрание - "Продължаваме промяната" обяви още Нинова. За основа на разговорите с всички политически сили ще служи управленската програма, подписана преди няколко седмици между "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

Социалистите ще преговарят с досегашните си партньори в управлението - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България", както и с независимите депутати, които се отцепиха от ИТН. Консултации с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да се провеждат.

Според социалистите членовете на правителството трябва да са политически фигури, за да е ясно кой носи отговорността в сложните времена, в които се намираме.

Корнелия Нинова очаква най-трудното в преговорите да е връщането на добрия тон между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ".

"Червени линии обсъждахме по време на съставянето на програмата с "Продължаваме промяната" и "Демократична България". След като сме я подписали, значи е постигнато съгласие по спорните теми. Досега с "Демократична България" сме работили добре и разумно и винаги сме намирали решения в името на националния интерес, въпреки различията помежду ни. Така че "Демократична България" няма да е най-големият проблем, а това да се намери сечението и добрия тон между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Трудното е сега с партньорите, които си казаха остри неща, минаха в личното си пространство, да седнем всички на масата и да си говорим сериозно за политики", каза Нинова.

Тя допълни, че по темата за изгонените руски дипломати и отношенията с Русия има постигнато съгласие между "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", което е разписано в управленската програма. Затова Нинова не очаква тази тема да провокира напрежение при преговорите за кабинет.

"В програмата пише, че всички се обединяват около желанието да се положат усилия да се нормализират отношенията с Руската федерация и да не се стига до скъсване на дипломатически отношения", уточни тя.

Корнелия Нинова подчерта, че от БСП нямат намерение да бавят мандата, ако не срещнат разбиране по управленската програма. Ако обаче видят и най-малките знаци, че има шанс за постигане на съгласие, ще отделят повече време.

Конституцията не се произнася точно за това колко време може да се бави третият мандат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златан Ибрахимович остава в Милан и през следващия сезон
Златан Ибрахимович остава в Милан и през следващия сезон
Президентът Румен Радев връчи третия мандат на БСП
Президентът Румен Радев връчи третия мандат на БСП