НОВИНИ

След изтеклия запис: Още политически реакции, президентът призова БСП да следва Конституцията

Александър Марков
от Александър Марков
12:07, 23.07.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Първи коментар на президента Румен Радев след изтеклия запис от заседанието на "Демократична България" и последвалия отказ на "Има такъв народ" от преговори за кабинет.

Лаконично президентът Румен Радев коментира, че социалистите трябва да изпълнят конституционната процедура:

"БСП следва да изпълни третия мандат в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд."

В какъв срок БСП трябва да излъчи правителство или да върне неизпълнен мандата?

По-рано получилият мандата председател на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви пред БНТ, че в преговорите за кабинет не са обсъждани възможностите ИТН да имат или нямат министри и че Слави Трифонов за четвърти път хвърля държавата в избори.

"Не става въпрос за държане на мандата, става въпрос за това, Парламентът да си свърши неотложни задачи, които трябва да свърши. Ако няма мнозинство, вие сами разбирате, че за да започне работа НС, трябва да има 121 народни представители, които да се регистрират. Ако няма мнозинство, което да иска да реши тези проблеми, няма абсолютно никакъв смисъл да се задържат нито мандати, нито кандидати за премиери. Ние ще спазим Конституцията. Ние ще бъдем отговорно и ще дадем възможност да бъде избран председател на КЕВР."

Съпредседателят на "Демократична България Христо Иванов заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че ГЕРБ и ДПС смятат, че дестабилизация на държавата в този момент ще ги "изпере".

Ако с този запис приключи всичко, пред лицето на страната ние декларираме, че сме абсолютно несъстоятелни като политици. Става дума за една банална среща, каквито ние правим по три пъти на седмица. Огромният ентусиазъм, с който ГЕРБ и ДПС се мятат по този казус, е смешен. Как те се мятат по това нещо и какъв панаир се опитват да направят. Искат избори, защото смятат, че колкото е по-зле, толкова по-добре за тях. Че дестабилизацията на страната в крайна сметка ще ги изпере. Че с Пеевски и Борисов отпред те ще успеят да се задържат, докато ние ще се изпотрепем помежду си".

Вижте целия запис от заседанието на ПГ на "Демократична България"

ДПС отново призоваха президента да прекрати конституционната процедура и да насрочи предсрочни избори, критикувайки намерението на БСП и Корнелия Нинова да задържат мандата.

"Държавният глава няма нужда да я чака въобще, той може да приложи Конституцията, да си издаде указ, да приеме нейните действия като отказ да излъчи министър-председател, да издаде указ, да разпусне това нещастно НС, то е нещастно, защото виждате колко са жалки слугите на мафията, които се опитват нещо да правят, от записа гледам, може да питате и Христо Иванов защо са толкова жалки. Така че вървим към избори, то е ясно и добре, че вървим към избори, защото народът не може да гледа повече това жалко мъчение", заяви депутатът от движението Хамид Хамид пред БНТ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата.

"Те извършват незаконни действия не защото не познават закона, а защото мисленето им е незаконно. Те считат, точно като болшевиките, че само тяхното дело е право и всеки който е срещу тях, вече е враг", смята Борисов.

Колко още БСП ще задържат мандата - към момента не е ясно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново засилен трафик на границата с Гърция
Отново засилен трафик на границата с Гърция
Моуриньо окуражи фен на Рома да предложи брак на приятелката си
Моуриньо окуражи фен на Рома да предложи брак на приятелката си