НОВИНИ

Ще бъде ли екстрадирана българката, обвинена за киберпрестъпления в Германия?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:04, 26.07.2023
Чете се за: 05:17 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Германия обвини българка от колцентър по дело за измама за 14 млн. евро. Това е поредният случай на разследвани българи, които са работили в колцентрове у нас. Според експерти в областта на киберпрестъпленията десетки може да се окажат заплашени от затвор и дори да бъдат осъдени да възстановят източените милиони.

Германия обвини българка от колцентър по дело за 14 млн. евро

Жената е на 34 години от Варна. Тя е работила в колцентър с офиси в София и Варна. На високо ниво са работили четирима чуждестранни граждани. Агентите са били принуждавани да работят с фалшива самоличност и да намират германци, които да инвестират парите си в специална онлайн платформа.

Подобен сюжет е добре познат на германската прокуратура. Броят на обвинените българи нараства. За подобен вид престъпления може да се очаква ефективна присъда от 4 години.

В европейската заповед за арест е посочено, че престъпленията са извършени в Берлин, Нюрнберг и други населени места в Германия от колцентър с офиси в София и Варна. 34-годишната българка е работила на позиция задържащ агент от януари 2019-та до ноември 2020 г. Според германските власти агентите са използвали фалшива самоличност и са осъществили стотици обаждания към голям брой клиенти в Германия.

Целта била да се инвестират големи суми в различни финансови инструменти чрез онлайн платформа. Според германската прокуратура българката е успяла да осъществи 112 измами с обаждания по телефона на стойност малко над 2,3 милиона евро.

По телефона адвокатът ѝ коментира обвиненията така:

"- Да, така пише в тази европейска заповед за арест, но няма никаква информация дали има някакви доказателства по какъв начин е свързано лицето Вероника Йорданова конкретно нищо не мога да ви кажа.

На какво ниво е била в колцентъра?

- Нямам представа.

Знаете ли дали има още българи от този кол център, които се издирват по това разследване?

- Не, нямам такава информация", каза адвокат Иван Томов

До юни тази година Централната служба за борба с киберпрестъпленията в Бавария е получила най-малко 200 сигнала от жертви на престъпната група. Загубите са за над 14 000 000 евро. Още през февруари в предаването "Следите остават" германските власти съобщиха, че има десетки разследвания срещу колцентрове в България.

"Тези пари се трансферират по целия свят чрез различни несъществуващи фирми или чрез пощенски кутии, за да стигнат някога до банковите сметки на извършителите", каза д-р Нино Голдбек - прокурор в Централната служба за киберпрестъпления на Бавария.

"Ние имаме жертви в цяла Европа. Разследваме колцентрове в много страни не само в България, но и в Сърбия, РСМ. Имаме задкулисни организатори, които дърпат конците от други страни като Израел. Затова тези разследвания са много сложни и тежки", каза Томас Гогер - зам.-ръководител на Централната служба за киберпрестъпления на Бавария.

До момента германската прокуратура е издала заповеди за ареста на 16 младежи, за които българският съд вече е решил да бъдат екстрадирани. Освен с присъди, младежите са заплашени и от граждански дела за обезщетения на жертвите.

"Единият от първите обвиняеми, които бяха предадени тук и бяха осъдени. В най-добрите си месеци е получавал заплата от 2000 евро. Освен това е получавал бонуси от 40 000 евро на месец. В този месец е излъгал хора от Германия да вложат 400 000 евро в тази измамна схема и неговите бонуси са били 10% от сумата. Аз не мога да определям тези хора като малки пионки , като незнаещи и жертви", каза д-р Нино Голдбек.

34-годишната българка е с мярка подписка и забрана да напуска страната. Един от основните мотиви на магистратите е, че варненката е майка на малко дете и трябва да се грижи за него. След обмен на допълнителна информация между двете държави предстои варненския окръжен съд да реши дали обвинената жена да бъде екстрадирана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АМ "Тракия", в посока София, все още е затворена заради катастрофата с тир
АМ "Тракия", в посока София, все още е затворена заради катастрофата с тир
Каква е причината за мистериозния светлинен лъч и взрив в Севлиево?
Каква е причината за мистериозния светлинен лъч и взрив в Севлиево?