НОВИНИ

Ще бъде ли удължено примирието между Израел и Хамас

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:38, 27.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Израел и "Хамас" са склонни да удължат временното примирие в Газа, което изтича утре, твърдят източници, запознати с хода на разговорите между двете страни. Диалогът се води с посредничеството на Катар и Египет. Израел вече е получил списъка със заложници, които радикалната групировка планира да освободи днес. Днес е планирана среща между милиардера Илън Мъск и президентът на Израел - Ицхак Херцог.

Високопоставен представител на радикалната палестинска групировка е заявил, че "Хамас" има готовност още от 2 до 4 дни, в които да не се водят сражения. Това би позволило освобождаването на още между 20 до 40 заложници. Премиерът Бенямин Нетаняху също изрази готовност за продължаване на временното примирие, но при определени условия. Освен това, по думите му - след края на временното спиране на огъня, военната операция в Газа ще продължи.

"Имаме и условие, според което e възможно всеки следващ ден да бъдат освобождавани по 10 заложници. Това е добре дошло. В същото време казах на президента, че ще се върнем към плана за постигане на целите, които сме си поставили - унищожаването на "Хамас", да гарантираме, че Газа няма да се превърне в това, което беше, и разбира се - всички заложници да бъдат освободени", заяви Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

В третия ден от временното примирие бяха освободени 14 израелски и трима заложници от други националности, сред които 4-годишно момиченце с американски произход. Близки на хора, които вече са освободени, призоваха активната работа за връщане на заложници да не спира.

Инбар Голдстайн, леля на три деца: "Искаме да благодарим на всички за подкрепата, ние сме тези, които ги върнахме - гласовете ни бяха чути. Моля Ви, нека да продължаваме да го правим за всички заложници, които са все още там. Ще продължим да се борим, докато и последният не е тук с нас, със семейството си!"

Сред върнатите вчера е 84-годишна жена, която в момента се бори за живота си. Според Тел Авив, за нея не са полагани необходимите здравни грижи. В Газа остават още около 180 души, които радикалната групировка "Хамас" взе за заложници при атаката в началото на октомври. Според условията на сделката, Израел освободи поредните 39 палестински затворници.

Омар Атшан, освободен палестински затворник: "Посланието ни - освободете всички затворници! Радостта ни не е пълна!"

В Йерусалим е планирана среща между президент Ицхак Херцог с милиардера Илън Мъск. От кабинета на държавния глава поясниха, че сред темите на разговор ще бъде и нуждата от действия действия "срещу разрастващия се антисемитизъм в интернет". Социалната платформа на Мъск "Екс", доскоро позната като "Туитър", е критикувана заради толерирането на спорно съдържание, свързано с войната в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гореща вана в мразовит ден: Спа за капибарите в зоопарк в Токио
Гореща вана в мразовит ден: Спа за капибарите в зоопарк в Токио
Три влака останаха блокирани с часове заради усложнената обстановка в Бургас
Три влака останаха блокирани с часове заради усложнената обстановка в Бургас