НОВИНИ

Още един кораб с българи на борда е превзет край бреговете на Йемен

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:07, 26.11.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Още един кораб с българи на борда е превзет край бреговете на Йемен от въоръжени лица. Не е ясно кой стои зад атаката. Министерството на външните работи извърши спешна проверка във връзка с инцидента, която е установила, че сред екипажа има двама български граждани. Министерството е в тясна координация с българските дипломатически представителства в региона и с партньорски институции, и изяснява всички обстоятелства, свързани със случая.

Корабът с име "Сентрал парк" е получавал заплахи от йеменските бунтовници хути, че ще бъде нападнат, ако не се отклони към пристанище Ходейда.

Корабът "Сентрал парк" е задържан край пристанище Аден от осем мъже във военни униформи. От Британското морско търговско корабоплаване по-рано днес издадоха предпуреждение към корабите в Близкия изток, че в района са забелязани две лодки с 8 въоръжени души на борда.

Според британците локацията на "Сентрал парк" е на 60 километра южно от йеменския бряг, 80 километра източно от Джибути и на около 110 километра североизточно от Сомалия и Аденския залив.

Танкерът е изключил транспондерите си, а това се прави обикновено, когато се очаква евентуална атака. На борда има 22-ма души, капитанът е турски гражданин. В екипажа има още моряци от Русия, Виетнам, България, Грузия, Филипините и Индия. Товарът е фосфорна киселина.

Корабът е представляван от базираната в Лондон компания "Зодиак Маритайм", свързана с израелския милиардер Еял Офер. Плава под флага на Либерия. От "Зодиак Маритайм" коментират, че става въпрос за "предполагаем пиратски инцидент" и че безопасността на моряците е техен приоритет. Американските и коалиционните сили в района наблюдават ситуацията.

Друг кораб с българи на борда - "Галакси лийдър", беше превзет точно преди седмица в Червено море. Последно е засечен да се движи източно от порт Судан. Докато този път инцидентът е най-близо до пристанище Аден в южната част на Йемен.

Аден е под контрола на международно признатото правителство на Йемен, което се бори с хутите. Тази локация е доста далеч от териториите на бунтовниците. А що се отнася до предположенията, че става въпрос за пиратски инцидент - знаем, че в този район не са активни и сомалийските пирати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павлин Иванов отбеляза 13 точки при шампионатна загуба на Сибиу
Павлин Иванов отбеляза 13 точки при шампионатна загуба на Сибиу
Банско филм фест приключи с разказ на спелеолозите Йорданка Донкова и Николай Петров
Банско филм фест приключи с разказ на спелеолозите Йорданка Донкова и Николай Петров