НОВИНИ

Няма повишение на радиационния фон на територията на България

Николай Минков
от Николай Минков
19:30, 26.11.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Няма повишение на радиационния фон нито в зоната на ядрената ни централа, нито в други части на страната. Това заявиха за "По света и у нас" от Агенцията за ядрено регулиране и от АЕЦ "Козлодуй" във връзка с медийни публикации относно отчетено повишение в радиацията от една oт измepвaтeлнитe станции в Румъния.

Повишените стойности се виждат на картата на сайта за радиоактивния мониторинг на ЕК. В същото време cтaнциитe в paйoнa до атомната ни електроцентрала нe oтчитaт yвeличeниe.

Нормални стойности се отчитат и към момента в контролираните точки от площадката на АЕЦ „Козлодуй” и 100-километровата зона около централата на българска територия. Енергийният министър Румен Радев също подчерта днес, че няма нов радиационен фон у нас.

"Очевидно е фалшива новина. Категорично го заявявам това, за повишен радиационен фон - няма такова нещо. Трябва да е еднозначно за всеки и ясно. Обичайният фон в страната ни е между 0,07 до 0,3 микросиверта на час. Ние сме в този интервал. В района на АЕЦ "Козлодуй" също са обичайни нормите - около 0,10 микросиверта на час", каза Румен Радев - министър на енергетиката.

"Нямаме такива данни. Опитваме се да се свържем и да разберем каква е причината. Общо взето, наблюдавайки същия мониторнг от 11 контролни точки само една е показала завишение от порядъка на 1700 нансовета на час, което показва, че има някакъв проблем в самата точка. Най-вероятно от бурните навявания на сняг може да се е получило някакво навяване и някаква повреда. Но държим да го изясним това, и се опитваме да се свържем с колегите от Румъния", подчерта Валентин Николов - изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

"Радиационната обстановка на територията на АЕЦ "Козлодуй" е нормална, в обичайните размери и не само в АЕЦ , а и в 100 - километровата зона. Там, където имаме контролни точки, не показват в никакъв случай каквото и да е увеличение. Т.е. на територията на АЕЦ и в 100 километровата зона няма такова увеличение".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамас пуска още заложници
Хамас пуска още заложници
Борислав Крачанов пред БНТ: Това, че сме загубили само един гейм този сезон е нормално
Борислав Крачанов пред БНТ: Това, че сме загубили само един гейм този сезон е нормално