НОВИНИ

За иновациите в спорта и как се анализират данните на спортистите в реално време

Каква е ползата от детайлен мониторинг на всяко движение на играчите и как технологиите овладяват спорта

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
13:22, 26.11.2023
Чете се за: 06:20 мин.
Спорт
Владимир Грозданов
Снимка: БНТ
Слушай новината

От доста години треньорите вече не разчитат само на визуалния си скаутинг и усет, за да опознават играчите си. Технологиите, навлезли така бясно в ежедневието ни, са овладели и спорта, в частност - футбола. У нас на пазара вече близо десетилетие също се предлага услуга, която оценява и проследява физическото състояние на професионални атлети. Вероятно сте ги виждали, но не сте им обръщали внимание - под фланелките си футболистите носят потници, към които са прикачени сходни с функциите на GPS - инструменти.

"Това е подобен тип устройства, което тежи по-малко от 50 грама, стои отзад между плешките на футболистите и съответно с толкова малък размер човек трудно би казал, че можем да събираме такъв огромен размер и такъв огромен обем от данни. Но успява да събере над 12 точки на секунда на играч, което дава изключителна прецизност на следене на всеки един дори малък отклон, всяко тръгване за топка, всяко ускорение, всяка игра един на един, всяко спиране, смяна на посока, високоскоростна работа, как успява да я задържи, къде се извършва конкретната работа по терена или иначе казано - колко е полезно тичането и как това тичане се отразява на вътрешното натоварване на играчите", казва Владимир Грозданов - основател на "Barin Sports".


Ползата от подобен детайлен мониторинг на всяко движение на играчите е на първо място здравословна. В последните години контузия като разтежение на адуктотите, да речем, води до загуби до 100 милиона евро в петте най-силни първенства на Европа. Процентът на предотвратените контузии може да се увеличи драстично благодарение на подробната информация за физическото състояние на играчите, с които техните щабове разполагат.

"С тази информация имаме възможност да прогнозираме безконктактен травматизъм и то с много голям детайл. В над 90% от прогнозите, които правим, сме прави, което е доста над всичко, което съществува в момента. Футболът стана адски експлозивен, с много големи натоварвания, преди беше по-монотонен. Тази висока динамика натоварва много повече мускули, стави, връзки и т.н. Така че футболистите са много по-предразположени към травматизъм, отделно броят на мачовете, знаете, непрекъснато расте. Един детайлен анализ на това, което се случва в момента, е ключов. Против имаше баланс над 70% от контузиите да са контактни, тоест някой ви е ритнал, а в момента над 50% от контузиите са безконтактни - тоест само на база пренатоварване и недостатъчно разбиране на състоянието на играча", обяснява Владимир Грозданов.


Друга от основните цели на продулта е да следи развитието на подрастващите.

"Все повече школи разчитат на технологията ни, все повече родителите как техните деца биват третирани, ходейки на такива тренировки. Но знаем, че огромен процент от децата, които тренират в школите, няма да станат професионални състезатели. И ние имаме отговорност към тях те да са здрави, на първо място. Школите са нещо много важно за нас", категоричен е Грозданов.

За успеха на технологията говорят и инвестициите в проекта. Част от финансирането е направено от Българска държавна банка, но интерес към концепцията проявява и фигура като Майкъл Оуен. Носителят на Златната топка за 2001 също осъзнава ефекта и добавената стойност, с която треньорите раполагат към днешна дата, демонстрирайки страст към иновациите.

"Спомням си 1997 година, сякаш беше вчера...Първият ми мач за Ливърпул, първият ми гол за клуба, когато бях само на 17. Какво усещане само! Това беше моментът, в който разбрах, че искам да се стремя към величие! Прецизност, повратливост, издръжливост. Искам да разполагам с всичко това, за да стигна до върха. И по-важното: да остана там! Да свикна с посредствеността никога не е било опция за мен. Винаги съм искал да бъда най-добрият! Точно това желаем с този проект. Целта ни е следващото поколение и създаването на шампиони!", обяснява Майкъл Оуен.


"Беше много голяма гордост за нас, че въпреки интензивните разговори, които той имаше за качеството на системата и стойността на услугата, той прие идеята като за своя, пречупвайки я и през своя личен пример, затова че неговата кариера е приключила по-рано, отколкото е могло. И то изцяло заради безконтактни травми. Той казва, че ако такава технология е съществувала по негово време, той е щял да продължи да играе поне още няколко години", казва Владимир Грозданов - основател на "Barin Sports".

Автор: Стефан Георгиев

Вижте материала във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белослава Кръстева пред БНТ: Имаме реален шанс за злато от Олимпийските игри (ВИДЕО)
Белослава Кръстева пред БНТ: Имаме реален шанс за злато от Олимпийските игри (ВИДЕО)
Снегът блокира основни пътища в Русенско
Снегът блокира основни пътища в Русенско