НОВИНИ

Къде е мястото на хутите във войната между Израел и Хамас?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:25, 26.11.2023
Чете се за: 17:20 мин.
По света
Слушай новината

Кои са хутите? Защо отвличат кораби в Червено море и къде е мястото им във войната между Израел и Хамас?

Управлявали са Йемен в продължение на 1000 години преди да бъдат свалени от власт през 60-те години на миналия век. Хутите са могъщ клан в Йемен. Принадлежат към шиитската секта на заидите - вярванията им се различават от тези на джафаритите в Иран, на шиитите в Ирак и в останалия арабски свят.

Хелън Лакнър е френска писателка, която от години живее във Великобритания. Посвещава живота си на изследване на Йемен, живяла е над 15 години в различни части на страната, има 5 книги посветени на нея, за които през 2018-та година печели Голямата награда на литературните асоциации.

"Това не са същите шиите като иранските, а заидите са специфични и съществуват основно в Йемен", коментира Хелън Лакнър - френска писателка, автор на книги за Йемен.

Името на заидите идва от Заид бин Али - правнукът на първия имам в мюсюлманския свят - Али, братовчед на пророка Мохамед. През 8-ми век Заид повежда въстание срещу Омаядската империя с център днешен Дамаск. Последователите му се установяват в планините на Йемен през 9-ти век. През вековете воюват и срещу Османската империя, и срещу уахабитите от Саудитска Арабия и Катар.

След разпадането на Османската империя в северен Йемен се установява заидската монархия, която управлява до 1962-ра година. През 80-те години започват да се борят да си върнат властта. Оформят се като съпротива на президента Али Абдулах Салех, групировката е известна като хути по името на харизматичния им основател Хюсеин ал Хути и нарича себе си Ансар Аллах или "Поддръжници на Аллах".

Според арабистът Владимир Чуков зад възхода на хутите стоят аятоласите в Иран, които вземат властта с революцията през 1979-та година.

"Ансар Аллах и Хизбула са организации - близнаци. 80-те години лично аз станах свидетел как са организирани хората от Хизбула. Едни пазарани, които дойдоха през Ирак, през Сирия през Дамаск и отидоха в долината Бека. През 90-те години по същия начин бяха организирани заидите в Йемен - това е една малка шиитска религиозна общност, която повярвайте ми - значи 80-те и 90-те години никой не говореше за тях. Те бяха някакво си там, някаква общност, която си стоеше в техните високи планини", обясни проф. Владимир Чуков - арабист.

След революциите от Арабската пролет през 2011-та година движението на хутите се разширява извън границите на заидите.

"В хода на сраженията срещу бившия режим на президента Али Абдула Салех изградиха значителна сила и станаха много по-могъщи. Започнаха като малко бунтовническо движение, но с времето превзеха страната през 2015-та, дори още през 2014-та година станаха много влиятелно военно движение", каза Хелън Лакнър - френска писателка, автор на книги за Йемен.

"Контролират две трети от населението на Йемен и приблизително една трета от територията - това се дължи частично на факта, че по-голямата част от Йемен е пустиня, където не живеят много хора", допълни тя.

"Финансираха ги, създадоха им техническите средства, дадоха им пълно въоръжение - паралелно, разбирате ли, в Ливан и в Йемен. И нека да кажем следното - силата на Ансар Аллах е, че живеят в планините. Няма как да ги победите, разбирате ли. Срещу тях 2014-та и 2015-та година застана една мощна сунитска коалиция начело със Саудитска Арабия - не можа. Те са много по-добре обучени, много по-добре подкрепени, Съединените щати, Франция не могат. И за съжаление техните опоненти - сунитите на юг са разпокъсани. Там са Ал Кайда, имате частици от Ислямска държава, там е Преходният съвет на южен Йемен", подчерта проф. Владимир Чуков - арабист.

150 хиляди жертви, още близо 230 хиляди загинали заради глад или липса на здравни услуги - това е резултатът от гражданската война в Йемен. През март тази година Иран се съгласи да спре военната подкрепа за хутите и да изпълнява оръжейното ембарго на ООН като част от постигната с посредничеството на Китай сделка със Саудитска Арабия. А през септември делегация на хутите посети Рияд за финален кръг от преговори за слагане на край на конфликта.

От религиозно движение с бойци, танцуващи с ръчно изработени ножове в ръка, до обучени командоси, участващи в спецоперация по отвличане на кораби - или поне това ни показва видеозапис, разпространен от бунтовниците. С пленяването на кораба "Галакси лийдър" с 25 души екипаж, начело на който стоят българи - капитанът 38-годишният Любомир Чанев и 39-годишният Данаил Веселинов, хутите за първи се включиха в чужда война. Седмици по-рано техните командири предупреждаваха, че корабите в Червено море, свързани с Израел, ще бъдат мишена, а "Галакси лийдър" е частично собственост на израелския магнат Ейбрахъм Унгар - Рами.

Корабът беше пленен на 19-ти октомври, опериран е от японска компания, плава под бахамски флаг. Пътувал е от Турция за Индия без товар на борда. Транспондерите му са изключени, докато е източно от порт Судан, а сега се намира на най-голямото йеменско пристанище - Ходейда. Именно от там беше разпространено и още едно видео, на което командващият така наречените военноморските сили на йеменските бунтовници генерал Мухамад Абдулнаби се е качил на борда с други военни и се среща с екипажа, чуват се възгласи "Победа за исляма".

"Както първото, така и второто клипче имат чисто пропагандна цел. Първото беше тип видеоигра, силуетите бяха по-скоро Супер Марио, както виждате имаше неща, които бяха силно инжектирани с дизайн, неща, които да убедят, че това са супергероите. Това са нещо като нинджи, сега вече хората са усмихнати”, каза проф. Чуков.

Усмихнати, за да покажат, че отвличането не е враждебен акт срещу държавите, от които идват моряците, а само срещу Израел.

"Основният девиз на хутите, който те използват непрекъснато и повтарят навсякъде има 5 елемента - Аллах е велик, Смърт на Америка, Смърт на Израел, Анатема на евреите и Победа на исляма. От тези 5 елемента два са свързани с Израел - идеологията на хутите застава много, много силно зад палестинската кауза и срещу Израел. Това обяснява в голяма степен случилото се с кораба. Причината да го отвлекат е защото частично е израелска собственост", смята Хелън Лакнър - френска писателка, автор на книги за Йемен.

Но самата акция по отвличането на "Галакси лийдър" напомня на тактиките на Иранската революционна гвардия и отвличанията на кораби в Оманския залив през 2020-та и 2021-ва година.

"Ето, ако ви прави впечатление, хеликоптерът е много бърз с малък екипаж, след това лодките, тези лодки, които ескортират самият кораб - веднага те знаят как да се вклинят и къде да го закарат. И респективно има един кораб отпред, който показва дестинацията - класика в жанра", коментира арабистът.

В края на септември хутите организираха зрелищен военен парад в Сана. Показаха балистични ракети и дронове, ранени бойци с ампутирани крайници маршируваха под грандиозни портрети на Абдулмалик ал Хути - сегашният лидер на движението, а по мегафони се възхваляваше йеменската съпротива срещу саудитската агресия, навсякъде имаше надписи - "Смърт на Америка, смърт на Израел!".

"Без съмнение много от показаните оръжия са подобни или много приличат на произведените в Иран. Със сигурност имат техническа подкрепа от Терехан. Но е важно да кажем, че това по мое мнение е в голяма степен йеменска операция, операция на хутите", подчертава Хелън Лакнър - френска писателка, автор на книги за Йемен.

"Иранците и хутите са близки и са смятани за част от тази така наречена ос на съпротивата. Но хутите по никакъв начин не са изпълнители на иранската политика. Те си имат свои собствени политики, когато техните цели съвпадат може да действат заедно или в синхрон, но когато това не е така - хутите правят, каквото си искат. Смятам, че в тази конкретна ситуация хутите са действали без предварително съгласуване с иранците”, посочи писателката.

Йемен се намира на над 2000 километра от Израел, ракети и дронове летят към южен Израел още от началото на войната в Газа, но всички нападения са безуспешни. Според Хелън Лакнър целта на отвличането на кораба с двамата българи е на борда е изцяло вътрешнополитическа.

"Те управляват част от Йемен и йеменския народ с железен юмрук. Не са популярни, хората не ги одобряват. От друга страна йеменският народ подкрепя силно палестинците. С предприемането на подобни действия хутите увеличават подкрепата си сред хората. Това е и механизъм за набиране на войници за армията им, защото вече са обявявали, че искат да изпратят свои войници в Газа.”, каза Лакнър.

Самите хути изрично споменават стратегическия проход Баб Ал Мандеб, който свързва Червено море с Аденския залив в Арабско море. Именно оттук минава 14% от общия обем търговия с петрол по море, 50 кораба дневно.

"Те се опитват да възпроизведат военните действия от 73-та година. Тогава, ако си спомняте, беше войната между Израел, Сирия и Египет и понеже арабите загубиха, се опитаха да пренесат битката от Синай в Баб ал Мандеб, ей там, където са в момента. Тогава египетската армия, египетските ВМС се опитаха да направят бараж, което автоматично, за известно време естествено, вдигна цените на нефта. Особено чувствително беше, че иранският нефт, тогава шахът даваше нефт на Израел, и не стигна нито един танкер", обобщи проф. Чеков.

"Сега това няма да се случи - защо? Защото във водите на Червено море има няколко американски кораба, които в момента са тези, които прихващат и свалят техните ракети и дронове", допълни той.

За нов втори фронт във войната между Израел и Хамас не може да се говори, колкото и Иран да заплашва, че всички групровки от оста на съпротивата мобилизират целия си капацитет, за да притиснат Израел.

"Точно обратното, иранците не искат ескалация. Всички доказателства и факти от войната в Газа ясно показват, че всички се опитват да избегнат превръщането на конфликта в голяма регионална война, в която да е замесен и Иран", разказа Хелън Лакнър.

А Иран предпочита да играе през проксита, тъй като тази година бяха размразени милиарди техни авоари именно срещу ангажимент да не напада чуждестранни кораби.

"Те не искат да се разваля тази сделка, защото очакват евентуално да дойдат още от размразените авоари. Една от тези държави е Япония, която в момента преговаря с тях. Ако в Южна Корея в банките има 6 милиарда, в Япония са два пъти повече, три пъти повече. Така, че те ще гледат да бъдат гъвкави. На тях всеки долар им е много ценен", категоричен е арабистът.

Именно Япония обяви, че ще води директни преговори с хутите за освобождаването на "Галакси лийдър". Българският вътрешен министър Калин Стоянов също съобщи, че България ще търси контакт с Йемен.

"За хутите е важен краба, а не екипажа. Ако можеха да отвлекат плавателния съд без моряците, за тях щеше да е най-добре. Преговорите за освобождаване на екипажа би трябвало да са доста по-лесни. Не съм дипломат, но мисля, че няма да е трудно да върнем тези моряци, сред които има филипинци, украинци и българи. Не е в интерес на хутите да държат 25 заложници, които трябва да хранят и да се грижат за тях в Ходейда. Според мен преговорите за освобождаване на заложниците трябва да се водят отделно от тези за кораба", смята Хелън Лакнър - френска писателка, автор на книги за Йемен.

"Те са част от заложниците на Хамас, имат същия статут. Сега, може би, хутите да измислят нещо тяхно специфично. Не съм убеден, че ще имат някакви претенции - имам предвид за този България да даде 5 милиона, за украинците да дадат 10 милиона...”, разясни проф. Чуков.

"Япония имат между другото - моето лично мнение е, че те са много гъвкава държава, азиатци са, не са европейци, не са лошите европейци, а други хора. Мисля, че имат по-голям шанс да постигнат някакъв успех, но страх ме е, че трябва да следим обстановката в Газа", заяви той.

Ескалация с отвличане на кораб, ясно послание към целия свят и региона - ние сме с Хамас в битката срещу Израел, заплаха за международното корабоплаване - хутите вдигнаха залога и се позиционират като фактор, както в преговорите със Саудитска Арабия, така и пред Израел. Още един подобен инцидент и събитията може да се завихрят като снежна топка по стръмен склон. В конфликта могат да бъдат замесени и други държави, а най-лошият сценарий - Иран и Съединените щати да се включат директно във войната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтеглиха младежите на Белмекен с високопроходима техника
Изтеглиха младежите на Белмекен с високопроходима техника
Зографски преодоля квалификациите и за втория старт в Рука
Зографски преодоля квалификациите и за втория старт в Рука