НОВИНИ

Премиерът събра министри и шефове на служби заради бедствието (Обобщение)

Денков и Пеевски в задочен диалог

Николай Минков
от Николай Минков
20:19, 26.11.2023
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
Слушай новината

Заради критичната ситуация в страната премиерът свика извънредно съвещание в Министерския съвет, с участието на министри, шефове на служби и областни управители.

Усложнена зимна обстановка, породена от обилните снеговалежи, които на места надвишават 3 пъти от нормите за сезона, придружени със силен вятър. Това беше констатацията направена от премиера Денков след извънредно съвещания при него, с участието на министрите на енергетиката, отбраната и МВР, както и шефовете на пожарната и аварийна безопасност, на АПИ. Причината за многото прекъсвания в страната са били авариралите подстанции високо напрежение. Паднали клони върху мрежата пък са довели до авариите в населените места. Правителството е в постоянна връзка с областните управители. Готово е да реагира на критични ситуации.

"На места снежната покривка в страната към обяд e била над 40 сантиметра. Това означава, че имаме метеорологична обстановка, която е усложнена, комбинирана с ветровете, комбинирана с мокрия сняг води до аварии, за които трябва време да бъдат отстранени. Това трябва да е ясно и правим всичко, още от онзи ден, за да координираме усилията и да опитаме максимално бързо да ги отстраним. Над 100 човека през тази нощ са били освободени от снежни капани благодарение на усилията на различни институции", каза премиерът.

Министър-председателят обясни какви мерки се предприемат.

"Продължава да се разчистват пътищата, но има няколко области, в които това е изключително трудно, защото свеговалежът продължава, комбиниран отново със силни ветрове", уточни Денков.

"Пожарната има готовност да помогне навсякъде, където са получени сигнали. Мобилизирани са всички екипи на аварийните дружества. Ако има нужда от допълнителна подкрепа, очаквам областните управители да подадат информация".

Остава под въпрос и провеждането на учебните занятия в най-засегнатите области.

"От всички регионални управления на образованието трябва спешно да изпратят в МОН информация дали се предвижда преминаване към обучение в електронна среда или няма да могат да се проведат занятията там, където не е достъпен интернета", допълни Денков.

Армията е в готовност да се включи, съобщи министърът на отбраната.

"Българската армия поддържа 24 формирования в готовност за действия в случай, като този, на който сме свидетели в момента и действа по заявка на председателите на кризисни щабове. Тази сутрин около 4.20 ми се обади Областния управител на В. Търново и дадох разрешение на екипи от НВУ да се включат в зачистването", каза Тодор Тагарев - министър на отбраната.

Най- големи са проблемите с тока в Северна България, съобщи енергийният министър. 8 аварии в подстанциите са отстранени в рамките на деня. Все още обаче се работи по прекъсванията в мрежата.

"Отново проблемите са с достъпа до зоните, в които са констатирани прекъсвания на елекрозахранването", каза Румен Радев- министър на енергетиката.

Там освен проблема с паднали стълбове в това число, голяма част от електропроводите са със скъсани кабели в резултат на паднали клони.

По-късно днес Радев и шефът на ЕСО обобщиха обстановката.

"Към 17 часа практически всички проблеми в мрежа високо напрежение са отстранени от над 20-те засегнати директно подстанции", каза Румен Радев -министър на енергетиката.

Ситуацията с мрежи средно и ниско напрежение е тежка. Там продължава да е сложна обстановката. Аварийните екипи продължават работата. В района на ЕРМ- Запад към момента над 778 населени места нямат ток.

В района на "Електроразпределение юг" 55 населени места са без ток - това са над 300 000 домакинства.

"В северната част на този регион е най-сложна обстановката - това са Стара Загора, Сливен, Хасково, населени места край Пловдив и Смолян", обясни министърът.

196 000 клиенти на "Електроразпределение Север" в 779 населени места в Североизточна България също са на тъмно.

Обстановката в страната и действията на правителството даде повод на ДПС за критики към кабинета.

"Хората очакват от изпълнителната власт да бъде до тях. Сняг онлайн не се чисти", коментира Делян Пеевски. Денков му отговори

"Аз не знам как си представя г-н Пеевси ролята на премиера. Аз го призовавам, ако иска той да излезе със снегорин, с лопата, с каквото иска и да почисти снега. Ролята на институциите е да видят къде има нужда от допълнителна подкрепа и тази допълнителна подкрепа да бъде осигурена", коментира премиерът.

Отговорът на председателя на ПГ на ДПС не закъсня:

"Да ме номинират за премиер - няма да избягам от отговорност и мога да се справя", заяви Пеевски в нова позиция.

В критиките към правителството се включи и БСП с пост в социалните мрежи на заместник - председателя на ПГ Георги Свиленски.

Вижте прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски със 17-о място в Световната купа по ски-скок в Рука
Владимир Зографски със 17-о място в Световната купа по ски-скок в Рука
Марица продължава победната си серия в женското волейболно първенство
Марица продължава победната си серия в женското волейболно първенство