НОВИНИ

Къде хора чакаха повече от 20 часа влак в студа?

Повече от 12 часа Хаинбоаз остана затворен

bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 26.11.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Тежка остава обстановката и в област Велико Търново. И към момента десетки населени места са без ток, тъй като мокрият сняг събори дървета и клони, които доведоха до аварии на много места. Обстановката е динамична и непрекъснато се променя, но все още част пътищата остават непроходими и затворени. Няма, обаче, откъснати села и бедстващи хора. Тежка остава обстановката и в Прохода на Републиката.

Повече от 12 часа Хаинбоаз остана затворен, за да може аварийните екипи да чистят. Работата им, обаче, беше затруднена от обилния сняг, ураганния вятър, но най-вече от безотговорните шофьори, които влязоха в Прохода с летни гуми. Образуваха се километрични опашки и хората се ядосаха.

"Те нито камиони вървят, нито коли, нито нищо не върви. В нашата държава като падне 20 см сняг и вече край – проблем - голям", коментира шофьор.

"От няколко дни всеки казва, че ще има зверски сняг и накрая няма нищо. Пак никой не е подготвен, изненада ни и така", обобщи друг водач.

Цяла нощ спасителните екипи чистиха пътища. Кризисният щаб във Велико Търново поиска помощ и от военните. Ситуацията е тежка заради мокрия сняг, който събори дървета, клони и накъса жиците на енергоразпределителното дружество.

"Бедстващи хора няма. Имаше сигнали през нощта, но навсякъде с помощта на полиция, пожарна, НВУ, ОПУ сме овладели ситуацията", обясни Ивайло Здравков – областен управител.

Снегът предизвика пълен хаос и в железниците. Влаковете в цяла Северна България се оказаха блокирани на различни места, а причината бе накъсана заради мокрия сняг контактна мрежа.

На жп гарата в Горна Оряховица имаше хора, които чакаха влак повече от 20 часа.

"Пълно безобразие в държавата. Съжалявам, че го казвам. Първият сняг от 10-15 см оказа голямо влияние на пътя. Всичко скъсано, счупено, паднало, дървета, ами ако беше 60 см?, каза потърпевша.

"Положението е повече от трагично. Трагична е ситуацията! Това в 12-годишно неглижиране на жп транспорта", смята друг гражданин.

"Нямам думи. То няма и автобуси. Едва се придвижих от Търново до тук и натам не мога вече да се придвижа на никъде. Как се чувствате от сутринта тук на гарата? Ами зле!", подчерта жена.

"Колко часа сте тук на гарата? Ами снощи от 1 до сега, повече от 12 часа, 14-15 аз вече се обърках. То в България все сме закъснели, все не сме очаквали", каза потърпевш.

Влакът за София пристигна с повече от 9 часа закъснение, хората се качиха в него с притеснение дали няма отново да закъсат в преспите.

Вижте прякото включване на Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриела Георгиева с втора поправка на национален рекорд
Габриела Георгиева с втора поправка на национален рекорд
Бедствие в Североизточна България, транспортен хаос и стотици населени места без ток
Бедствие в Североизточна България, транспортен хаос и стотици населени места без ток