НОВИНИ

Ще остане ли в ареста един от задържаните за инцидента пред Румънското посолство?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:04, 20.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Софийският районен съд все още решава дали да остави за постоянно в ареста Георги Георгиев, който е обвинен, че е скачал по капака на колата на д-р Елена Мицева, която се опита да пробие блокадата на бул. "Ситняково" преди дни.

Заседанието на съда продължи близо три часа. В залата 25-годишният готвач по професия разказа своята версия за случилото се.

Георгиев твърди, че в нощта на инцидента е изтичал да помогне на протестиращите да спрат автомобила, за да няма прегазени. Отрича да е удрял колата и да е счупил стъклото ѝ. Твърди, че е тупнал два пъти по калника и капака.

По думите му малко след като са блокирали движението по булеварда, протестиращите помолили всички коли да обърнат в друга посока, но само д-р Елена Мицева не ги послушала, а отправяла обиди към тях.

Обвиняемият заяви, че не е знаел, че в колата има две деца.

По искане на защитата се явиха двама свидетели на инцидента. Те обаче не бяха разпитани от съда.

Светослав Трайков, свидетел: Дамата, която навлезе в протестиращите и ги блъсна, дори да е била ударена от него, което аз не вярвам, защото не съм го видял с очите си, въпреки че през цялото време гледах към колата, за нас извърши опит за убийство. Не можеш да газиш първо 4-5 човека, те да й кажат "Спри, спри" и тя да гази още повече хора.

Според защитата доказателства няма, освен това оттам изразиха съмнение относно начина, по който семейството е разпонало Георгиев в полицията.

Полина Велчева, адвокат: Той е нямал връзки на обувките, когато се извършвало разпознаването, съответно това беше насочващо нещо и те са имали 20 часа да запознаят с всички видеоматериали и да видят как е изглеждал Георги.

Минчо Спасов, адвокат: Всички материали по делото сочат извършени хулигански деяния от страна на г-жа Мицева. Ето защо аз очаквам обръщане на делото. Предадохме на прокурора от Софийска районна прокуратура материали, в които други участници в инцидента настояват да се образува наказателно производство срещу нея.

Адвокатът Минчо Спасов и свидетелят на инцидента Светослав Трайков нашумяха и покрай друг инцидент по време на протести - аварийното спиране на метрото. За което получиха и обвинения.

По казуса със "Ситняково" разследващите са установири, че младежът е скачал по предния капак и е счупил предния панорамен прозорец на колата. В залата бяха прегледани записи от инцидента излъчени в медиите.

Решението може да се обжалва пред по-горна инстанция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янис Каргас напусна Левски
Янис Каргас напусна Левски
Етър привлече младежки национал на България, играл в Шефилд Уензди
Етър привлече младежки национал на България, играл в Шефилд Уензди