НОВИНИ

Ще получи ли зелена светлина проектът за рестарт на фериботната връзка Русе - Гюргево?

фериботът русе гюргево тръгва годишно прекъсване
bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 13.08.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

В Окръжния съвет на румънския град Гюргево се проведе среща за напредъка по рестарт на фериботната връзка Русе - Гюргево. Областният управител на Русе Борислав Българинов представи предприетите стъпки от българска страна, а Думитру Беяну, председател на Окръжен Гюргево, съответните такива от румънска.

В дискусията участваха и заместник областният управител Синан Хебибов, префектът на Гюргево Анета Матей, кметът Адриан Ангелеску, както представители на превозвачи от двете страни и всички институции, имащи отношение към казуса.

Фериботът ще бъде ползван единствено за тежкотоварния трафик, като на този етап идеята е да има два кораба. За едно денонощие би трябвало да се обслужват между 150 и 200 камиона в едната посока. Цялата процедура ще бъде от максимум час и половина.

Самото преминаване на реката ще бъде в рамките на около 30 минути, като още най-много по толкова ще отнема натоварването и разтоварването на тировете. Обсъдена бе и идеята за подготовка на предпроектно предложение за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе.

Така се цели задаването на конкретни технически параметри и избирането на точното място, където ще бъде изградено съоръжението. Идеята е да се използват евросредства и впоследствие предложението да бъде представено на най-високо държавно ниво в България и Румъния.

Срещата се проведе със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус" Лили Ганчева. За БНТ тя каза, че за първи път от много години се работи толкова активно за намаляването на трафика през Дунав мост и бърз рестарт на фериботната връзка. Пристанището в Русе, както и това в Гюргево, имат възможност с малка реорганизация да започнат работа, ако проектът получи зелена светлина.

Автор: Калчо Петков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Цветков: Светът ще впери поглед към Sofia Open 2021
Стефан Цветков: Светът ще впери поглед към Sofia Open 2021
Масови проверки за спазване на противоепидемичните мерки в Бургас
Масови проверки за спазване на противоепидемичните мерки в Бургас