НОВИНИ

Ще привлече ли повече желаещи за армията увеличението на заплатите?

Обсъжда се връщането на наборната служба, но няма политическо решение за това

Николай Минков
от Николай Минков
19:07, 12.04.2024
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
привлече повече желаещи армията увеличението заплатите
Слушай новината

Народното събрание вдига с 30% заплатите на военните. Предложението е внесено от всички парламентарни групи, като се очаква до 6 май - празника на армията да бъде гласувано, обяви председателят на военната комисия Христо Гаджев.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, че връщане на наборната военна служба не е на дневен ред, но се обсъжда, като все още не е взето политическо решение. Депутатите гласуваха при закрити врати числеността на военновременните формирования и мобилизационния резерв.

Обсъжда се връщането на наборната казарма, но не е взето политическо решение, заяви Атанас Запрянов. Общо 520 млн. лв. ще са нужни за увеличението на заплатите, което ще влезе в сила от 1 януари следващата година, защото средствата не са разчетени в настоящия бюджет, обясни председателят на комисията по отбрана.

"Давам пример. В момента с увеличението, което Министерският съвет прие март месец, началната базова заплата за войник 1-ви клас и матрос 1-ви клас е 1450 лв. След това увеличение ще стане 2020 лв. - значително по-атрактивно за хората", каза Христо Гаджев - председател на комисията по отбрана, ГЕРБ-СДС.

Според военния министър тази мярка ще спре текучеството в армията, което надвишава 25%, като увеличи желаещите да станат кадрови военни. Според него ще има повишен интерес на желаещи да се включат в доброволния резерв.

"Повишавайки интереса към военната служба, ние вече имаме възможност да подготвяме на доброволни начала резервисти за въоръжените ни сили и ако броят на тези резервисти е достатъчно висок, може би няма да се наложи да приемаме друга форма за задължителна военна подготовка за освежаване на резерва си", каза Атанас Запрянов- служебен министър на отбраната.

На въпроса дали се обсъжда връщане на наборната военна служба, Запрянов отговори така:

"Не е на дневен ред, но е на дневен ред като дискусия, като политическо решение още не е на дневен ред".

При закрити врати парламентът увеличи числеността на военновременните формирования. Въвежда се и дигитален отчет на запаса, като повиквателните за резервисти и запасни ще става вече по електронен път. Получаването на призовка не означава мобилизация, подчерта Запрянов.

"Това е само част от военния отчет - не предвиждаме мобилизации, развръщане на тези формирования. Само поддържане на готовност".

И успокои, че възрастта на годните за въоръжените сили няма да бъде променена.

Не става ясно с колко ще нарасне армията при военни действия чрез мобилизирането на резервисти и запасни, но армията разполага с нужните средства за тяхното въоръжаване.

"Тук искам да уверя всички , че ние имаме въоръжение и техника за военновременните формирования. Остава да се направят законовите стъпки , за да може да готвим резерва, запаса. като имаме въоръжение и техника, трябва да имаме и хора, които да минават такава подготовка", каза адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната.

И Запрянов и Ефтимов призоваха Народното събрание да увеличи военните разходи от 2% на 2,5 на сто.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова даде преднина на България срещу Норвегия на „Били Джийн Кинг къп"
Гергана Топалова даде преднина на България срещу Норвегия на „Били Джийн Кинг къп"
Трима българи започват участието си на Световната купа по спортна стрелба в Рио де Жанейро
Трима българи започват участието си на Световната купа по спортна стрелба в Рио де Жанейро