НОВИНИ

Ще се превърне ли пореден бивш византийски храм в джамия в Истанбул?

Йоргос Кумуцакос внесе нота в ЮНЕСКО във връзка с решението на турските власти

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:10, 11.05.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Постоянният представител на Гърция в ЮНЕСКО Йоргос Кумуцакос днес е внесъл нота в организацията във връзка с решението на турските власти за превръщането на бившия православен храм "Христос Спасител в Хора" в Истанбул в джамия.

Вчера Кумуцакос е разговарял вчера по темата със заместник генералния секретар на ЮНЕСКО Еторе Отоне, който отговаря по въпросите на културата, както и с представители на Центъра за културното наследство.

Гръцкият постоянен представител е изразил силното безпокойство на Гърция за последствията от превръщането на храма в джамия и по-конкретно за възможното увреждане и измененията в самия паметник, както и за нематериалната страна на културното наследство. Той е подчертал, че решението е в пряко противоречие с международните правила за опазване на културното наследство на човечеството.

От своя страна Отоне се е ангажирал ЮНЕСКО да проучи случая.

След откриването си като джамия от турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 6 май храмът "Хора", известен и като "Карие джамия", функционира по модела на "Св. София" – мозайките по стените в молитвеното пространство са покрити, а за туристите е определено отделно място за посещения с екскурзовод.

Храмът "Хора" е изграден в ранновизантийския период. Той е прочут с мозайките и стенописите си от 14-и в. – едни от най-изкусните образци на византийското изкуство. През 1511 г. е превърнат в джамия, а през 1945 г. е обявен за музея. Решението за повторното му превръщане в мюсюлмански молитвен дом е взето през 2020 г. – когато същата съдба сполетя и вероятно най-представителния паметник на византийското изкуство и архитектура, храма "Св. София" в Истанбул. На среща с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в сряда гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че ще постави въпроса пред Ердоган на срещата им в понеделник в Анкара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова се класира за финала на турнира в Бостад
Гергана Топалова се класира за финала на турнира в Бостад
Полицаи откриха 13-годишното момче от Хасково, обявено за общодържавно издирване
Полицаи откриха 13-годишното момче от Хасково, обявено за общодържавно издирване