НОВИНИ

Щефан Крафт над всички в Енгелберг, Владимир Зографски отпадна след първите скокове

Австриецът спечели генералната репетиция за Турнира на четирите шанци

зографски остана холменколен победа щефан крафт
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:36, 17.12.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Ски скокове
Слушай новината

Австриецът Щефан Крафт направи невероятен втори опит в Енгелберг днес, като скочи цели 142 метра в състезанието от голямата шанца от Световната купа по ски-скок. Общият му резултат е 327,9 точки, след като в първия скок даде 135.0 метра.

Друг австриец – Ян Хьорл, който водеше след първите скокове, също се представи прилично и скочи 139.0 метра. Но неговият резултат от 323.9 точки след 141.0 метра в първия скок му стигнаха само за второто място, за да осигури на Австрия първите две позиции днес. Сензационният победител от вчера Пиюс Пашке от Германия остана на третата позиция, постигайки резултат от 320.1 точки (141.0 метра, 140.0 метра).

По този начин Стефан Крафт спечели генералната репетиция за Турнира на четирите шанци, който започва на 29 декември в Оберстдорф. Любопитното е, че в последните 21 години осем пъти в Шанците е триумфирал скачачът, който побеждава в Енгелберг.

Днес трилърът беше очевиден още в първия кръг. Седем скачачи бяха на седем точки един от друг. Зад лидера Ян Хьорл (Австрия) на втора до четвърта позиция дебнеха Карл Гайгер (139,5 м), Пиус Пашке (141 м) и Андреас Велингер (136 м). Надежди за победа имаха още Щефан Крафт (Австрия), Грегор Дешванден (Швейцария) и Мариус Линдвик (Норвегия).

Финалът беше наистина вълнуващ, след като Линдвик сбърка и отпадна от сметките. Грегор Дешванден поведе за радост на феновете на домакините. Но макар и тръгнал от 5-ото място, Крафт направи 142.0 метра и взе победата днес.

Българинът Владимир Зографски отпадна след първите скокове на старта от Световната купа по ски-скок в Енгелберг (Швейцария). Зографски преодоля квалификациите час преди същинските скокове с резултат от 119.5 метра, което го нареди на 38-о място – достатъчно, за да продължи в същинската част на състезанието.

При първите опити обаче самоковецът скочи 125.0 метра, което заедно с оценката за стил му донесе 124.7 точки. Останал на 45-о място след първите скокове той нямаше как да се класира за решаващите опити.

Крафт води и в генералното класиране с 669 точки, пред Андреас Велингер (Германия), който днес остана на 5-а позиция, с 447. Пашке е 3-и с 443. В класирането за Световната купа Зографски има 54 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провали се референдумът в Белащица - едва 16% отидоха до урните
Провали се референдумът в Белащица - едва 16% отидоха до урните
Екзаджъбашъ триумфира на Световното клубно първенство по волейбол за жени
Екзаджъбашъ триумфира на Световното клубно първенство по волейбол за жени