НОВИНИ

Щетите от бурята в София: Сградата на Народния театър е наводнена, протече покривът на Централна поща

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
12:21, 28.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Знакови сгради в столицата са пострадали при снощната буря. Народният театър "Иван Вазов" беше наводнен, дъждът буквално влезе в салона на централната поща.

Поройният дъжд стана причина да бъде отменено представлението "Когато гръм удари, как ехото заглъхна" на камерната сцена на Народния театър.

Огромно количество вода се е изляло във фоайето на камерната сцена на театъра, а това е наложило и спешното извеждане на събралата се публика и актьорите.

"Четири от водосточните ни тръби, които се намират в стените на театъра са се спукали и от там огромно количество вода е потекло в камерна зала и във фоайетата на театъра. Преструктурираме бюджета, за да можем спешно да направим авариен ремонт, за да не разчитаме на никой, защото в крайна сметка, ако сме разчитали на някой, сега тази сграда щеше да е в перфектно състояние, но никой не е свършил това нещо и започваме един план, за да обследваме целия театър, за да видим какви са аварийните му проблеми", каза Васил Василев - директор на Народен театър "Иван Вазов".

От Министерството на културата, под чиято шапка е Народния театър, уточниха, че са готови да подпомогнат театъра след като стане ясно колко средства са необходими за ремонт.

Голям мащабен ремонт не е правен от далечната 1976 г. Предстои да се направи обследване.

След снощната буря в София: Аварийните екипи са получили над 190 сигнала

А ремонт ще се наложи и в сградата на Централна поща, където снощи покривът протече. Там все още също продължава изчисляването на щетите, но и двете институции работят нормално.

От Столичната община съобщиха, че снощи са получили над 190 сигнала.

"Имаше много сигнали за паднали клони на дървета, за аварийни участъци, в които впоследствие нямаше проблем, тъй като бяха отворени шахти и на места почистени, за да поемат повече вода. Критичните участъци бяха на ул. "Антим Първи" и "Стамболийски", където имаше проблем с трамвайното трасе, но бързо след като отворихме няколко от шахтите и пое водата проблемът беше решен. На Лъвов мост помпите работеха, но направихме профилактика, тъй като имаше много наноси в коловозите, така че той беше затворен за няколко часа", заяви Красимир Димитров - директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община.


Според Националния институт по хидрология и метеорология снощи в някои части на столицата дъждът е достигнал 30 литра на квадратен метър.

Вижте повече в прякото включване на Гергана Гайдарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 406 млн. лв. отпуска МРРБ за проекти на общините, списъкът вече е одобрен
Над 406 млн. лв. отпуска МРРБ за проекти на общините, списъкът вече е одобрен
Вече има разрешение за ползване на интерконектора с Гърция
Вече има разрешение за ползване на интерконектора с Гърция