НОВИНИ

Шумен има намерение да приеме старта на колоездачната обиколка на България догодина

шумен намерение приеме старта колоездачната обиколка българия догодина
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:53, 25.08.2023
Чете се за: 05:25 мин.
Спорт
Слушай новината

За Шумен е голяма привилегия, че ще приеме финала на 70-ата международна колоездачна обиколка на България, а целта на града е бъде домакин на нейния старт догодина, когато се навършва точно век от първото издание на състезанието. Това заявиха на пресконференция Даниел Даулов от отдела за култура, младежки дейности и спорт в община Шумен и бизнесменът Валери Тодоров, които са сред организаторите на заключителния етап от Сливен до Шумен.

Велосипедисти от 28 държави, разпределени в 21 отбора ще участват в Обиколката на България, която стартира в събота в София и за първи път в своята история ще финишира в Шумен на 31 август. България ще бъде представена с националния си отбор и с четири клубни отбора. Ще участват и националните отбори на Сърбия и Република Северна Македония.

Ще бъдат изминати общо около 705 състезателни километра, които са разпределени в пролог, два полуетапа и четири етапа с общ старт.

Управителят и собственик на един от спонсорите на състезанието, каза, че той е предложил на президента на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов финалът на Международна колоездачна обиколка на България за първи път да бъде в Шумен.

„Шумен заслужава такова събитие. Аз най-вече съм воден от популяризирането на тази вид спорт сред децата, да заострим вниманието им още повече да се движат“, отбеляза Валери Тодоров.

Той уточни, че „ако следващата година имаме подкрепата на общината и служителите, които осигуряват реда“ е възможно обиколката на България да стартира от Шумен. Стартът много рядко се прави извън столицата.

„Ще стане много интересно, че финалът на 70-ата юбилейна обиколка на България ще е в Шумен, а стартът следващата година да бъде пак тук“, каза още Тодоров.

Той припомни, че колоездачната обиколка на България е една от най-старите в Европа. През 1924 година се е състояла първата обиколка на България. През годините по различни причини, включително и заради войни, не е имало всяка година обиколка, но през 2024 година ще се навършат 100 години от първата колоездачна обиколка на България.

Ще бъде обсъдено и негово предложение - да бъде организирано преди финала на колоездачна обиколка на България в Шумен „мини състезание“ за деца и младежи.

Официалното откриване на обиколката ще се проведе на 26 август от 16:45 пред храм-паметника "Св. Александър Невски", а веднага след това ще бъдат представени и всички отбори и участници. Прологът с дължина от 1 км ще започне в 18:00 ч., като всички колоездачи ще стартират през минута, а последният състезател се очаква да финишира около 19:00 ч.

БНТ 3 ще излъчва НА ЖИВО пролога от 18:00 ч.! Най-интересното от всеки състезателен ден може да гледате в специалните ни репортажи всяка вечер по БНТ 3!

Полицейски екипи от Шумен ще посрещнат и ескортират колоездачите на 31 август, около 14:30 часа, от границата с област Търговище, които ще навлязат по път I-7 , през село Менгишево. Те ще преминат покрай Велики Преслав, през шуменския квартал „Дивдядово“, по бул. „Велики Преслав“, през кръговото кръстовище на площад „България“ и по бул. „Славянски“ в областния град. Финалът ще бъде около 16:00 часа пред сградата на община Шумен, където ще се състои и церемонията по награждаването на победителите, бе припомнено на пресконференцията.

На нея стана известно още, че две награди на колоездачи ще бъдат връчени от името на кмета на Шумен на финала. Купа и малък плакет с Мадарския конник, избран за глобален символ на България, ще получи най-добре представилият се български колоездач. Голям плакет с Мадарския конник ще бъде връчен на победителя в колоездачната обиколка.

За безопасното преминаване и финиширане на колоездачите в Шумен на 31 август, от 15:00 до 18:00 часа, временно ще бъдат затворени за движение централни шуменски улици и булеварди, като по някой от тях ще бъде въведена и временна организация на движение. Паркинги в централната част на града, по бул. „Славянски“, пред и зад сградата на общината, ще трябва да бъде освободени от автомобили от 8:00 до 18:00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изготвяне на туристически маршрут и организация на кетърингово събитие на изпита по професия
Изготвяне на туристически маршрут и организация на кетърингово събитие на изпита по професия
В МВР още няма официален отговор от президента за оставката на Петър Тодоров, заяви министър Стоянов
В МВР още няма официален отговор от президента за оставката на Петър Тодоров, заяви министър Стоянов