НОВИНИ

Швьонтек беше пред отпадане, но измъкна успеха от Даниел Колинс, за да се класира за третия кръг на Australian Open

След края на мача публиката и самата Швьонтек изпратиха Колинс с аплодисменти, заради силната игра, която показа и която за малко не коства отпадането на световната номер 1 още във втория кръг.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:12, 18.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
Тенис
Слушай новината

Ига Швьонтек се измъчи, но успя да пребори съпротивата на Даниел Колинс и да премине през втория кръг на Australian Open.

Световната №1 успя да спечели с 6-4, 3-6, 6-4 след 3 часа и 14 минути игра. Полякинята изоставаше с 4-1 във финалния сет, преди да спечели пет поредни гейма и да триумфира с победата на Род Лейвър Арена.

„О, боже, вече бях на летището“, пошегува се след това на корта Швьонтек.

Тя се реваншира за загубата си на полуфинала на Откритото първенство на Австралия през 2022 г. от Даниел Колинс. На същия корт преди две години Колинс победи Швьонтек с 6-4, 6-1 и достигна до първия голям финал в кариерата си.

„Не беше лесно. Чувствах, че имам инерция и тогава тя започна да играе внезапно два пъти по-бързо и нямах представа как да реагирам на това в продължение на няколко гейма. След това спрях да се интересувам как ще играе тя, просто се съсредоточих върху себе си. Наистина се гордея със себе си. Не беше лесно", коментира полякинята.

Швьонтек удължава победната си серия до 18 последователно спечелени мача. Постижението и днес я прави шестата тенисистка след 2000 г. насам, която постига толкова поредни успеха на ниво WTA след Серина Уилямс, Жюстин Енен, Винъс Уилямс, Виктория Азаренка и Линдзи Дейвънпорт.

Швьонтек завърши мача с 36 уинъра и 35 непредизвикани грешки, въпреки че само девет от тези грешки дойдоха във финалния сет. Колинс направи 28 уинъра и 37 непредизвикани грешки, и успя да прекъсне подаването на съперничката си шест пъти.

След загубата си 30-годишната американка обяви, че този сезон ще бъде последен за нея.

"Всъщност това ще бъде последният ми сезон. Не знам точно кога ще спра, но наистина това ще бъде последният ми сезон и го очаквам с нетърпение", каза Колинс пред репортери.

„Мисля, че имам доста добра кариера. Със сигурност е имало възходи и падения, всичките пътувания и нещата извън корта, всичко това прави спорта ни наистина труден. Има други неща, които бих искала да постигна в живота си извън тениса, и бих искал да мога да имам време, за да мога да го направя. Децата също са голям приоритет за мен“, обясни американката след края на мача.

В третия кръг Швьонтек ще се изправи срещу Линда Носкова. 19-годишната чехкиня се класира за първи път за мач от третия кръг на турнир от Големия шлем, след като победи Маккартни Кеслър с 6-3, 1-6, 6-4.

В друг мач петата поставена Джесика Пегула от САЩ загуби от 51-ата в света Клара Бюрел с 6:4, 6:2. 22-годишната французойка направи пет пробива в срещата и не допусна нито един.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жирона е на четвъртфинал за Купата на Краля след успех над Райо Валекано
Жирона е на четвъртфинал за Купата на Краля след успех над Райо Валекано
Кучине Лубе (Чивитанова) с Алекс Николов спечели групата си в Шампионската лига по волейбол
Кучине Лубе (Чивитанова) с Алекс Николов спечели групата си в Шампионската лига по волейбол