НОВИНИ

"Сиела Норма" не може да достави още 1500 машини за гласуване

сиела достави 1500 машини гласуване
bnt avatar logo
от БНТ
21:13, 04.06.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

При този бюджет от 6,5 млн. лв. няма да може да осигурим допълнителните 1500 машини и всичко, което ги съпътства като поддръжка и транспортиране до чужбина, Благоевград и още няколко села.

Това каза за БГНЕС Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела", която е доставчик на машините за гласуване.

"Парите няма да стигнат и ще води до тежки загуби за фирмата, ако се съгласи за тази цена. Все още имаме възможност да изпълним поръчката, да доставим машините, но не и при тази цена", обяви той и добави, че сега Централната избирателна комисия ще мисли по въпроса.

По думите му едва ли на някой би му излязла сметката при този бюджет. Според него приемливата цена за поръчката на ЦИК е 15 млн. лв., като в случая тук не са начислени печалби за фирмата.

Шефът на "Сиела Норма": Между 400 и 500 машини ще са необходими за всички секции

"Поръчката е същата като за парламентарните избори плюс изборите в чужбина, плюс два тура за местни избори. Всичко това прави разходите ни по-големи от предния път, в частта „услуги“, а пък в частта машини, те наистина са 6 пъти по-малко, но цената е малко по-висока когато правиш по-малки количества. Те няма да струват колкото предния път или половината от предния път, но може би няма да са 1/6, а ще са примерно 1/5 от онази цена", обясни той и уточни, че когато се съберат всички разходи, излизат доста повече от предвидения сега от ЦИК бюджет.

Попитан дали има риск предстоящите предсрочни избори да се провалят, Тодоров каза, че има известен риск, ако ЦИК не преразгледат предложения бюджет.

"Ако наистина няма някаква по-голяма гъвкавост в цената или пък не се намали обхватът на поръчката, но ако се намали това ще е частично проваляне", коментира той.

Тодоров подчерта, че са побързали да им кажат своето мнение максимално бързо, така че да имат време да търсят други варианти. От думите му стана ясно още, че ЦИК са подготвили обществена поръчка, която е само за "Сиела".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е с нов капитан, Боби Михайлов пристигна в Москва
България е с нов капитан, Боби Михайлов пристигна в Москва
В Пловдив: CNN откри единственото на Балканите кафене - копие на това от "Приятели"
В Пловдив: CNN откри единственото на Балканите кафене - копие на това от "Приятели"