НОВИНИ

Сигурността в Европа и двустранното партньорство обсъдиха Румен Радев и външният министър на Естония

сигурността европа двустранното партньорство обсъдиха румен радев външният министър естония
bnt avatar logo
от БНТ
19:54, 19.01.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство и гарантирането на сигурността и стабилността в Европа обсъдиха днес на среща в президентската институция държавният глава Румен Радев и министърът на външните работи на Република Естония Маргус Цахкна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата подчертаха традиционно добрите отношения между България и Естония, включително партньорството в рамките на международни организации и инициативи. Поставен бе акцент върху взаимния интерес от последващо задълбочаване на двустранното сътрудничество в сферата на високите технологии, дигитализацията, транспортната свързаност, енергетиката и образователния обмен.

Държавният глава изрази интереса на страната ни към опита на Естония в изграждането на електронно управление – сфера, в която балтийската република има значителни постижения. Министър Цахкна подчерта силното доверие на естонските граждани към електронното правителство и отбеляза, че именно то е ключът за бързата модернизация на страната и успешното противодействие на корупцията. На последните парламентарни избори през март 2023 г. повече от 50% от бюлетините в Естония са подадени онлайн и това е знак за доверието на гражданите в сигурността на изборния процес, отбеляза Маргус Цахкна.

По време на разговорите бяха отбелязани рисковете за регионалната сигурност и стабилност, произтичащи от продължаващата война на Русия срещу Украйна, чиито вторични ефекти засягат икономическите и социални системи на страните от Европа. Президентът Радев изрази надежда за възможно най-скорошно намиране на път със средствата на дипломацията за преустановяване на войната, по начин, който да гарантира зачитането на принципите на международното право. Обща бе позицията, че укрепването и разширяването на регионалната транспортна и енергийна свързаност е от ключово значение за справяне с прекъснатите вериги на доставки на стоки и енергийни ресурси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микел Артета: Няколко загуби не могат да ни накарат да забравим кои сме
Микел Артета: Няколко загуби не могат да ни накарат да забравим кои сме
Ще се забранят ли изцяло бездимните устройства на закрито у нас?
Ще се забранят ли изцяло бездимните устройства на закрито у нас?