НОВИНИ

Силни емоции и лидерска позиция за Камила Валиева в Пекин

силни емоции лидерска позиция камила валиева пекин
bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 15.02.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Руската сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева отново попадна под светлините на прожекторите на Олимпийските игри в Пекин. Този път обаче това се случи благодарение на таланта, който притежава, да се пързаля по съвършен начин.

Камила Валиева поведе след кратката програма при жените в индивидуалната надпревара, независимо че дори и да спечели медал, може и да не го получи, заради допинг скандала.

Всички погледи бяха насочени към 15-годишната звезда, в момента, в който тя стъпи на леда за своите 2.40 минути. Време, в което фокусът за кратко падна върху уменията ѝ, а не върху скандала около нея.

Напрежението определено си каза думата, след като рускинята допусна грешка при първия си скок. Тя не успя да приземи чисто троен аксел. Въпреки това, довърши изпълнението си по най-добрия начин и заслужи 82.16 точки. Най-високият резултат за деня.

Кратката си програма Валиева изпълнява в памет на своята баба, която си отива от този свят през 2019 година. Затова избира и музиката на руския композитор Кирил Рихтер „Im Memoriam”.

В края на изпълнението Камила Валиева не успя да сдържи сълзите си и се разплака още на леда. Край мантинелата я посрещна треньорът Етери Тутберидзе, която беше обвинена, че след началото на допинг скандала е изоставила състезателката си. Няколко дни по-късно обаче двете демонстрираха привързаност и взаимна подкрепа.

Камила Валиева е далеч от рекорда си в кратката програма, но все пак поведе с 1.96 точки пред втората – Анна Шчербакова, също от отбора на Руския олимпийски комитет (РОК). Трета е японската състезателка Каори Сакамото със 79.84 точки. Челната шестица оформят Александра Трусова (РОК), Уакаба Хигучи (Япония) и Юнг Ю (Южна Корея).

Българската представителка Александра Фейгин изпълни целта, която си беше поставила като се класира за волната програма с 23-и резултат. Тя изигра чисто съчетанието си и получи оценка от 59.16 точки.

Волната програма при жените е в четвъртък, 17 февруари, от 12.00 часа българско време и ще се излъчва по БНТ и онлайн на bntnews.bg/sport.

Камила Валиева получи право да се състезава в индивидуалното, след като Спортният арбитражен съд (КАС) постанови в понеделник, че временното отстраняване не трябва да се налага повторно.

Забраненото вещество триметазидин е попаднало в тялото на руската фигуристка Камила Валиева с продукт, който дядо ѝ е взимал. Разкритието направи ръководителят на дисциплинарната комисия на Международния олимпийски комитет Денис Осуалд.

Триметазидинът се използва за предотвратяване на пристъпи на стенокардия, но е в забранения списък от медикаменти, тъй като е класифициран като сърдечен метаболитен модулатор и е доказано, че подобрява физическата издръжливост.

Камила Валиева е актуалната шампионка на Русия и Европа, тя държи световните рекорди за резултатите в кратката програма (90.45 точки), волната програма (185.29) и общия сбор (272.71).

Тя е и първата жена изпълнила четворен скок на олимпийски игри. Постижението си записа по време на отборната надпревара в Пекин. Ден по-късно стана ясно, че е дала положителен допинг тест, взет на 25 декември в Санкт Петербург.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Формула 1 прие важни промени в правилника след случилото се на "Спа" през миналата година
Формула 1 прие важни промени в правилника след случилото се на "Спа" през миналата година
Евростат: България с най-голям скок в емисиите на парникови газове в ЕС
Евростат: България с най-голям скок в емисиите на парникови газове в ЕС