НОВИНИ

Симеон Идакиев, Мая Вапцарова, Елена Кутева и Методи Илиев предложени за орден "Св. св. Кирил и Методий"

Айше Сали
от Айше Сали
13:57, 08.07.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Още
симеон идакиев мая вапцарова елена кутева методи илиев предложени орден кирил методий
Снимка: Президентство

Министерският съвет предложи на президента Румен Радев да издаде укази за награждаването на Симеон Идакиев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, за особено големите му заслуги към развитието на българската култура; на Методи Илиев - с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - втора степен, за големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство; на Мая Вапцарова - с орден "Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие, за особено значимите й заслуги в областта на културата, и на Елена Кутева-Тъпкова - с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите й заслуги към развитието на българската култура и за популяризирането на българския фолклор. Предложенията са на Министерството на културата.

Симеон Идакиев завършва образованието си във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", специалност "Българска филология". От 1974 година работи в редакция "Съвременник" на БНТ. Идакиев е известен журналист и пътешественик, леководолаз и ветроходец. Продуцент и водещ на популярното географското предаване "Атлас" на БНТ. Автор е на над 400 филма.

Професионалният път на Методи Илиев е свързан основно като сценарист и хореограф на различни танцови спектакли. Организатор, сценарист и режисьор е на 16 издания на Международния етнофест под мотото "Всички заедно можем повече", провеждан без прекъсване от 2002 до 2018 г. Методи Илиев работи основно в областта на симбиозата на танцовата култура на различните етноси и региони. Председател е на Сдружение "Културен център за социална демокрация и защита правата на човека".

Мая Вапцарова завършва кинорежисура при Ищван Сабо в Будапеща. Семестриално завършва психология в New York University, САЩ. Тя е известен български творец с широк диапазон на интелектуалните търсения. Кинорежисьор, поет, есеист, преводач, както и личност с категорична, ясна и ярка гражданска позиция. Тази позиция прозира в цялото й творчество и я позиционира като ярък общественик със значимо присъствие и принос в българската култура. Автор е на 118 документални филми и 3 игрални, автор на 10 книги.

Елена Кутева-Тъпкова е родена в София, в семейството на Филип и Мария Кутеви. През 1969 г. тя се дипломира в Московската държавна консерватория "П. И. Чайковски". През периода 2002-2004 г. специализира мениджмънт в The Open University - UK, съвместно c НБУ. Професионалният й път преминава изцяло в сферата на българския фолклор и неговото изучаване и популяризиране. Под нейно ръководство се обучават и десетки дипломанти и докторанти по теория на музиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов-Гонзо: Изолирани са трима играчи със симптоми на коронавирус
Георги Иванов-Гонзо: Изолирани са трима играчи със симптоми на коронавирус
България в група с Германия за европейското по бадминтон
България в група с Германия за европейското по бадминтон