НОВИНИ

Синът на загинал в пожара в Сливен пред БНТ: Баща ми е блъскал по вратата, били са заключени

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 14.11.2021 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Трима пациенти загинаха при пожар в Ковид отделението на сливенската болница Хаджи Димитър. Две са основните версии, по които работят разследващите.

Синът на един от починалите в пожара заяви пред БНТ, че ще съди болницата. Нито една институция не се е свързала до момента с него.

Ето какво каза за БНТ Георги Люцканов:

" Аз не съм контактнат нито от директора на болницата, нито от официалните български власти - полицията, следствие, прокуратура. Аз пристигам току-що от София. Отивам в болницата да искам да говоря с директора на болницата, за да ми се даде някакво обяснение защо тези пациенти са били заключени в стаята си и да го питам как смее да говори на негов бивш служител, защото загиналият ми баща е работил в болницата 6 години и половина и не пуши от 26 години и е заклет антипушач и как ще говори той, че баща ми с тежък COVID от 14 дена, при положение, че той не е пушач от 26 години, че бил пушил някой вътре.

За нередностите в болницата по време на престоя му баща ми ми се обаждаше всеки ден. Ако някой е пушил, дори от другите хора, които са били в стаята с баща ми, е щял баща ми да се обади на мен за това, че някой пуши в стаята. Той беше непушач, подчертавам. Не знам какво кой прави. Къде се намира тази държава? Искам официално разследване от Министерството на здравеопазването и от г-н Бойко Рашков, като министър на вътрешните работи, и от Окръжна прокуратура - Сливен и това няма да свърши с държавното обвинение на Окръжна прокуратура, а ще има гражданско дело от моя страна за кончината на баща ми. Ако някой от останалите пострадали, може да се свърже с мен, нека да го направи през вас или да ми намери публичният профил - Георги Люцканов в интернет.

БНТ: Т.е. Вие ще съдите болницата?

- Да, аз ще съдя болницата. За немарливост. И искам обяснение от директора на болницата защо хората са заключени, защо пожарът се установява след наблюдение на външни лица, които сигнализират органите на реда и защо никой не е реагирал в продължение на 20 минути. Баща ми е блъскал по вратата, защото не е могъл да си отвори отвътре. Останалите двама пациенти през това време са били мъртви. И охраната на болницата е разбил вратата, след което е изкарал обгорения ми баща навън и са го качили в линейката. От миналата седмица в тази болница има проблеми с кислородните апарати и с кислорода. Баща ми ми е звънял в 5:30 да ми казва, че спира кислорода. И тъй като той няма алармена система как да сигнализира на лекарския персонал, звъни на мен, за да се обадя аз на телефона на отделението, защото те не могат да излязат оттам. При което аз им звъня и ми се обяснява как в цялата болница от 4 етажа ковид, има един дежурен лекар, една медицинска сестра дежурна и една санитарка дежурна, които нямали как да огледат всички болни. Това са ковид болни в тежко състояние, без кислород в продължение на 10-15 минути. Заключени. Аз отивам към Окръжна дирекция на полицията в Сливен, като близък на баща ми до момента никой не ме е потърсил. Не знам къде се намира тялото на баща ми и въобще днес нямам никаква представа за нищо".

Две основни версии за пожара с три жертви в ковид отделението в Сливен

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой заявления за подвижни урни в Кърджалийско - има ли нарушения?
Рекорден брой заявления за подвижни урни в Кърджалийско - има ли нарушения?
По-висока избирателна активност в Русе в сравнение с вота през юли
По-висока избирателна активност в Русе в сравнение с вота през юли