НОВИНИ

Изборите 2 в 1 с машини объркаха част от гласоподавателите

Айше Сали
от Айше Сали
18:03, 14.11.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Избори 2023
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изборите 2 в 1 с машинен вот объркаха част от гласоподавателите - дали гласуват за парламент, само за президент или за двете опции заедно. Напрежение и скандали имаше в една от столичните избирателни комисии, където хора настояваха да гласуват втори път с втора карта.

Някои от по-настоятелните са успели да гласуват с две карти. Примерно в 23 РИК до председателя са постъпили около 100 казуса.

Искане за гласуване с втора карта под претекст, че с първата гласоподавателят не е гласувал и за президент, и за парламент беше сред проблемите, които всяха смут в изборния ден.

"В секционните избирателни комисии се принуждават след сериозни скандали да им предоставят втори карти за гласуване, като те не могат да установят освен по дължината на разписките за какво е гласувано втория път. Категорично не е по правилата. Има няколко такива случаи. Какво се случва? Единственото, на което се надяваме е гражданите да са гласували за два различни избора. Ако обаче някой е подходил недобросъвестно, СИК ще бъде поставена пред това колко подписа са поставени в избирателния списък и колко гласове има, потвърдени от машинното гласуване. Което как ще се установи? Практически е изключително трудно", каза Надя Ангелова, член на 23 РИК.

"Когато влизат избирателите в помещенията, да им бъде указано, че имат право да гласуват само един път, само с една карта и ако желаят да гласуват и за двата вида избори, трябва да изберат първото поле, което се отваря на първия екран на машината", обясни Росица Матева - зам.-председател на ЦИК.

Машина в 39-а секционна избирателна комисия на 24 РИК - София сдъвка хартията за разписки и не отпечата втория избор на гласоподавателя. Така жената не успя да провери дали нейният избор съвпада с изписаното на разписката, която трябва да пусне в урната. Проблемът наруши за кратко изборния процес.

"Това, което можем да предложим на дамата е, да завърши своето гласуване, т.е. да пусне остатъка от разписката, която е отпечатана така или иначе. Гласът ѝ е отчетен", каза Димитрина Александрова, председател на 39 СИК, София.

Потърпевшата се подписа в избирателните списъци и за президент, и за Народно събрание. Но вместо да пусне разписката в урната, предпочете да я задържи. При броенето в края на изборния ден това ще доведе до несъответствие между броя на подписите и разписките.

Служител на "Сиела" отстрани проблема с машината и гласуването в секцията продължи. Другата машина там обаче на работи от сутринта заради липса на връзка с четеца. Тя не може да бъде поправена днес. Това доведе до опашки пред секцията.

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лили Иванова гласува и пожела успех на всички българи
Лили Иванова гласува и пожела успех на всички българи
Над 28% са гласували за президент до момента според "Галъп" и "Алфа рисърч"
Над 28% са гласували за президент до момента според "Галъп" и "Алфа рисърч"