НОВИНИ

Сирни Заговезни - ден за искане и даване на прошка (Снимки)

сирни заговезни ден искане даване прошка
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:12, 14.03.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Галерия
Слушай новината

Самодейци от Народно читалище "Пробуда -1909" - Ямбол представиха християнския семеен обичай за искане прошка на Сирни Заговезни под надслов "Да простим, за да бъдем здрави!" в Етнографската къща в квартал в Ямбол. Всички елементи на празника бяха представени – искането на прошка на празничната трапеза, пожеланията, хамкането децата от семейството с халва.

Сирница или Сирни Заговезни е последният голям празник на зимата според старите български обичаи. Той не е на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден, винаги в неделя. Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни.

На Сирни заговезни всички роднини се "прощават", като по-младите отиват у по-старите, синовете и дъщерите у родителите, кръстникът у кума и т.н. Самата прошка се иска като по-младите правят три поклона, целуват ръка на по-възрастните и казват "Прощавай!". Затова празникът се нарича още и Прощални Заговезни.

Денят е известен още и като "Неделя на Всеопрощението" или просто "Прошка". На този ден според църковния канон се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви".

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драгомир Драганов ще ръководи Лудогорец-Локо Пд за Купата
Драгомир Драганов ще ръководи Лудогорец-Локо Пд за Купата
Антов отново остана резерва при успех на Болоня
Антов отново остана резерва при успех на Болоня