НОВИНИ

Системата "ястребово око" може да дебютира на Световното в Катар

рефер арбитър съдия засада
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 27.10.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Технологията, която автоматично засича дали един футболист е в засада, може да дебютира на предстоящото Световно първенство по футбол в Катар през 2022 г.

Системата "ястребово око" използва камери, които следят движението както на топката, така и на играчите. По този начина автоматично сигнализира, дали играчът се намира в засада, скоро след подаването. Първоначално системата ще бъде полуавтоматична, като ще изпраща сигнал на съдиите, работещи с ВАР, които решават, дали футболистът влияе на играта. Очаква се нововъведението директно да информира арбитрите на терена за крайното решение в реално време.

Към момента системата се тества на стадионите на Челси, Манчестър Сити, Ливърпул и Манчестър Юнайтед.

Според британския всекидневник "The Times" представители на системата "ястребово око" са уведомили ФИФА е готова да влезне в употреба. Възможно е ФИФА да одобри технологията, който да бъде употребена дори още по-рано, а именно на Световното клубно първенство през февруари.

Твърди се, че ФИФА предпочита полуавтоматичния вариант на системата, който изпраща сигнал първо до реферите, отговорни с ВАР. Основна цел е да бъдат заменени линиите, които реферите чертаят при преразглеждането на ситуациите.

Системата използва 12 камери, разположени по дължината на терена и изкуствен интелект, който управлява проследяващите устройства, които футболистите ще носят. Проследяващите устройства ще отчитат 29 допирни точки, по тялото на футболиста. Движението на топката също се следи. Крайното решение може да бъде взето за половин секунда.

По-рано през годината Арсен Венгер даде своето одобрение за нововъведението, като обясни практично работата на системата.

"Лайнсмените ще получават сигнал на часовниците си, за да знаят дали играчът е в положение на засада", поясни французинът.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милен Митев е новият генерален директор на БНР
Милен Митев е новият генерален директор на БНР
Добро начало за Боряна Калейн, класира се за първите два финала
Добро начало за Боряна Калейн, класира се за първите два финала