НОВИНИ

Скандал беляза равенството между Арсенал и Брайтън

Двата отбора водиха интригуващо тактическо надиграване, като "артилеристите" имаха лек превес до началото на второто полувреме, когато Деклан Райс бе изгонен.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
16:30, 31.08.2024
Чете се за: 05:50 мин.
Спорт
скандал беляза равенството арсенал брайтън
Снимка: X / @premierleague
Слушай новината

Арсенал и Брайтън дадоха начало на третия кръг във английската Висша лига с равенство 1:1 на стадион "Емирейтс". Така и двата отбора изгубиха точки за първи път този сезон. Двубоят предложи интригуващо тактическо надиграване, като "артилеристите" имаха лек превес до началото на второто полувреме. Тогава развоят на събитията се промени драстично, след като Деклан Райс бе изгонен скандално.

Първото полувреме не предложи много положения, като и двата отбора се опитаха да установят доминация във владеенето на топката. Все пак домакините бяха малко по-настоятелни и още в 8-ата минута капитанът Мартин Йодегор намери с лифтирано подаване Букайо Сака, който въпреки че не успя да нанесе опасен завършващ удар, предизвика намесата на стража на "чайките" Барт Вербрюген.

В 14-ата минута едно от новите попълнения на Брайтън Янкуба Минте стреля с глава по посока вратата на Давид Рая, след като бе намерен от Жоао Педро, но испанецът показа добър рефлекс, за да улови топката.

За жалост на гостите три минути по-късно един от най-опитните им футболисти Джеймс Милнър напусна принудително терена, като на негово място влезе 20-годишния Ясин Аяри. Англичанинът е трети в полузащитата на "чайките" с контузия, след като две от новите попълнения Мат О'Райли и Матс Уиефер получиха травми срещу Кроули Таун и Евертън съответно.

След дълъг застой на положенията, Арсенал първи намери пролука и дори се възползва от нея. В 38-ата минута Кай Хаверц откри резултата с второто си попадение за сезона, след като Сака надлъга капитана на Брайтън Люис Дънк във въздуха и след това изведе германецът, който прехвърли излезлия от вратата си Вербрюген.

Малко след подновяването на играта се стигна до повратната точка в днешния сблъсък. В 49-ата минута Деклан Райс бе изгонен за втори жълт картон. Начинът, по който се стигна до това, обаче бе изключително полемичен. Английският полузащитник повали Джоел Велтман в половината на гостите. Нидерландецът се опита да изпълни бързо свободния удар, но вместо да изрита топката, която бе в движение, той изрита бившия играч на Уест Хем. Главният съдия Крис Кавана може би не бе станал свидетел на случващото се и изгони Райс, като ВАР нямаше как да се намеси, тъй като това е втори жълт, а не директен червен картон. Велтман от своя страна не получи официално предупреждение.

Брайтън се възползва от дупката в центъра на полузащитата на "артилеристите" и капитанът Дънк се отплати за грешката си, след като изведе по прекрасен начин Минте, чийто изстрел бе спасен от Давид Рая, но при добавката Жоао Педро бе категоричен и изравни резултата в 58-ата минута.

Домакините обаче успяха да се адаптират към ситуацията и след изритана топка на централният бранител Габриел Магаляеш, Хаверц можеше да добави още едно попадение в 75-ата минута, след като остана сам срещу вратаря Вербрюген, но нидерландецът спаси, а при добавката изстрел на Сака бе блокиран от прибралия се защитник Ян Пол ван Хеке.

Минута по-късно пък именно ван Хеке отправи удар по посока вратата на "артилеристите", който бе блокиран, но топката се отклони отново към играч на Брайтън - влезлия като резерва Аяри, а вратата пазена от Давид Рая бе опразнена поради плонжа на испанеца при изстрела на нидерландският защитник, но все пак той успя да предотврати попадението във вратата си.

До края на мача напълно очаквано "чайките" превзеха половината на домакините и натиснаха за победата, но неспиращите хаотични изстрели не дадоха резултат и така двата отбора си поделиха точките.

Във временното класиране двата отбора окупират първите две места със седем точки, като по-добрата голова разлика на Брайтън го поставя на върха на Висшата лига.

След почивката за мачовете на националните отбори за "артилеристите" предстои дербито на Северен Лондон срещу Тотнъм на стадион "Тотнъм Хотспър".

"Чайките" пък ще приемат един от тримата новаци във Висшата лига Ипсуич Таун.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Върбанов ще бъде втори съдия на финала на световното по волейбол за мъже под 17 години
Атанас Върбанов ще бъде втори съдия на финала на световното по волейбол за мъже под 17 години
Унгария подкрепя пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген
Унгария подкрепя пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген