НОВИНИ

Скреж замъглява "зрението" на телескопа "Евклид"

скреж замъглява зрението европейския космически телескоп евклид
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:26, 19.03.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Още
Слушай новината

Инвазивен скреж замъглява "зрението" на европейския космически телескоп "Евклид", наречен от изследователите "детектив на Тъмната вселена", и учените са започнали операции в опит да премахнат този тънък леден слой... с малко нагряване, съобщи АФП.

Това е поредният технически проблем за шестгодишната мисия, която стартира през юли 2023 г., за да картографира звездите и галактиките, покриващи една трета от видимото небе.

Благодарение на тази мисия изследователите се надяват да научат повече за естеството на тъмната енергия и тъмната материя - две същности, които никога досега не са наблюдавани, и се смята, че съставляват 95% от Вселената.

През ноември миналата година наземните екипи забелязаха, че един от инструментите на телескопа, който възпроизвежда изображения във видима светлина, получава по-малко светлина от очакваното, обясни ръководителят на специализирания екип Ралф Коли.

Наблюдението на някои звезди показа, че те изглеждат по-малко ярки, отколкото би трябвало да бъдат. Това е нещо невъзможно за звезди, чиято стабилност се измерва в милиони години.

Този "сериозен проблем" със зрението" на телескопа според Коли се дължи на тънък слой лед с дебелината на нишка ДНК, който се натрупва върху оптиката на камерата.

Всички инструменти, изпратени в Космоса, носят със себе си минимални количества водна пара, която замръзва в студа. Учените допускат, че значително количество водни пари се е задържало в слоевете изолационен материал на инструмента.

Малко след изстрелването на "Евклид" специалистите го изложиха частично на слънчевите лъчи. Преди всичко те активираха бордовите радиатори, които трябваше да загреят телескопа, за да го освободят от каквито и да е следи от вода.

Тази операция може да се повтори, но не липсват и недостатъци. "Всяко нагряване ще предизвика смущения в мисията", обяснява Ралф Коли. Топлината, разширявайки материалите, ще наложи повторно калибриране на целия телескоп за поне месец.

Поради тази причина ЕКА започна да нагрява две от трите огледала на телескопа миналата седмица. Планирано е тази операция да продължи до 21 март, но според Коли резултатите ще бъдат известни едва в средата на април.

В случай на повреда ще остане решението да се нагрее целият телескоп "Евклид", в резултат на което той ще премине от минус 140 градуса Целзий до минус 3 градуса.

Част от проблема е, че учените не знаят къде точно се натрупва мразовитият слой, нито дори точното му количество.

Дори операцията по нагряването да се окаже успешна, няма гаранция, че водните молекули няма да замръзнат отново върху някое от огледалата на телескопа, предупреждава Коли. В такъв случай "Евклид" ще трябва да бъде подложен на пълно годишно нагряване, което в крайна сметка ще отнеме шест месеца наблюдения от шестгодишната мисия.

Засега този сценарий остава "чисто спекулативен", казва ученият, който все пак се надява, че ще бъде възможно с колегите му да се отърват от проблема по "по-елегантен начин".

Откакто беше изстрелян, телескопът "Евклид" се сблъска с редица неуспехи. Първият от тях беше влиянието на космическите лъчи, които по дефиниция е невъзможно да бъдат предсказани или избегнати. Това предизвика смущения в системата за насочване на космическия апарат и наложи сложно обновяване на компютърната му система.

Слънчевата светлина също пречеше на наблюденията. Този проблем беше решен чрез леко завъртане на телескопа.

"Евклид" официално започна научните си наблюдения през февруари, след като през ноември предостави първите си спиращи дъха изображения на галактики в дълбините на Космоса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тибо Куртоа е получил нова травма по време на тренировка на Реал Мадрид
Тибо Куртоа е получил нова травма по време на тренировка на Реал Мадрид
Александър Донски е четвъртфиналист на двойки на турнир в Португалия
Александър Донски е четвъртфиналист на двойки на турнир в Португалия